Сърбия ще увеличи износа си за Русия заради санкциите

23623
Сърбия ще увеличи износа си за Русия заради санкциите
Снимка: Getty Images / Guliver

Сърбия планира значително увеличение на износа на свои продукти за Русия, съобщи сръбската Търговско-промишлена палата, предаде БГНЕС.

"Количеството, качеството и стабилността на доставките са много важни за успешния експорт на продоволствия за Русия. Можем значително да увеличим обем на износа на хранителни продукти, ако се съблюдават нуждите на руския пазар", се казва в съобщения на Търговско-промишлената палата.

Намеренията на Белград са очевидно в пряка връзка с наложеното от Русия ембарго върху внос на плодове, зеленчуци, месо, риба и прочие хранителни продукти от страни-членки на ЕС като отговор на санкциите, наложени от ЕС и САЩ на Москва. Сърбия не е член на Евросъюза и износа на продукти за руския пазар не би представлявал нарушение на санкциите.

Съгласно официалните данни, обемът на доставките на продукти от Сърбия за Русия за първото полугодие на т.г. е нараснал с 68% в сравнение с аналогичния период на 2013 г., достигайки 117 млн. долара. Най-значителен ръст се наблюдава в експорта на ябълки. За първото полугодие Сърбия е изнесла в Русия 32 000 тона ябълки, което представлява 100-процентов ръст в сравнение с миналагодишния аналогичен период.

Своите намерения да се възползват от руското ембарго заявиха и производителите на месо от Аржентина. Към започване на незабавни преговори с Русия по темата призова Мигел Скиарити, президент на Палатата на месопроизводителите на Аржентина. Да внасят повече месо и други продукти в Русия искат още Бразилия, Чили и Еквадор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com