Турция отпуска постоянна заплата на семействата на загиналите миньори

16376
Турция отпуска постоянна заплата на семействата на загиналите миньори
Снимка: Getty Images/Guliver

Турската държава ще отпусне постоянна заплата на семействата на миньорите, загинали при инцидента в мината в Сома. Правителството беше принудено да вземе това решение под натиска на огромното възмущение и гняв, които царят в турското общество след инцидента, оценяван като най-ужасният от подобен вид в турската история.

301 миньори бяха извадени мъртви от рудника. 19 души от ръководството на мината бяха задържани в рамките на започналото разследване, 11 са предадени на съда. Между задържаните са ръководителят на Управителния съвет на мината, както и изпълнителният директор.

Трима с обвинения за минната катастрофа в Турция

Турски съд обвини в непредумишлено убийство трима от 25-те души, които бяха арестувани след най-голямата миньорската трагедия в стран...

Днес във Великото национално събрание на Турция депутатите ще дебатират по трагичния инцидент в мината в Сома. Миналия месец депутат от основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия, беше внесъл искане за разследване заради многобройните инциденти в мините в град Сома. В искането се твърдеше, че за 3 години са станали 11 смъртни случая. Но то бе отхвърлено от депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган, чието голямо парламентарно мнозинство им дава възможност да блокират почти всяко предложение на опозицията. Броени дни след това последва трагедията в мината.

Днес депутатите ще обсъждат предложение за съставяне на парламентарна комисия, която да разследва причините, довели до катастрофата. Предлага се парламентарната комисия да започне работа идната седмица, съобщи БНР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com