Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция се приближава до целта за F-16

07 юни 2024, 09:51 часа • 1544 прочитания

Турция е подписала писмо за предложение и приемане за закупуването на 40 изтребителя F-16 Block 70. Новината пише гръцкото Kathimerini, позовавайки се на съобщение на Държавния департамент на САЩ и отбелязвайки, че Анкара се приближава до целта си за изтребителите. 

На пресконференция в четвъртък говорителят на Държавния департамент Матю Милър коментира, че „продажбата е инвестиция в оперативната съвместимост на НАТО и ще подкрепи интересите на националната сигурност на Съединените щати, Турция и Алианса“.

Припомняме, че Анкара подаде искането за придобиване на самолета през октомври 2021 г. Продажбата обаче бе одобрена от Конгреса на САЩ през февруари, а цената, която турската държава ще плати за тях, е 23 милиарда долара. Освен новите 40 самолета F-16, Турция купува и оборудване за съществуващите вече 79 самолета, с които разполага. ОЩЕ: Конгресът одобри продажбата на 40 изтребителя F-16 на Турция

Важна стъпка за Турция

„Днес бележим важна стъпка напред в закупуването от страна на Турция на най-новото поколение изтребители F-16 Block 70 и надграждане на съществуващия флот от F-16“, каза американският посланик в Турция Джеф Флейк в публикация в социалните мрежи. Той смята, че това е добре за националната сигурност на САЩ, на Турция и оперативната съвместимост на НАТО.

F-16, достъпен само за най-близките съюзници

„САЩ са горди да обявят днес голяма стъпка напред в закупуването от страна на Турция на нови изтребители F-16 Block 70 – най-модерният F-16, правен някога, достъпен само за най-близките съюзници и партньори“, се посочва в съобщение на Бюрото по политически и военни въпроси на Държавния департамент публикувано в Twitter. „Просто най-новият пример за постоянен ангажимент на САЩ към партньорство за сигурност с Турция". ОЩЕ: F-16 и F-35 за Турция и Гърция: САЩ слагат юзди

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес