F-16 и F-35 за Турция и Гърция: САЩ слагат юзди

2026
F-16 и F-35 за Турция и Гърция: САЩ слагат юзди
Снимка: Getty Images/Guliver

Използването на американски военни продукти, предоставени на съюзници от НАТО, за "нелегитимни военни цели" може да доведе до спиране или отмяна на цялата или на част от доставката на оборудването. Това се посочва в окончателния вариант на писмото с уверения, подготвено от Държавния департамент на САЩ по искане на Конгреса на САЩ в контекста на преговорите по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, през юли 2023 г.

В окончателния проект от юли 2023 г., видян от Kathimerini, изрично се посочва, че американските отбранителни продукти, предоставени на съюзниците от НАТО, трябва да се използват за легитимни военни цели и очевидно не трябва да се използват за провеждане на военни дейности срещу други съюзници от НАТО.

Както Kathimerini многократно отбелязва от лятото на 2023 г. насам, в писмото подробно е описана точната процедура, която Държавният департамент трябва да следва, ако член на НАТО използва военно оборудване за отбрана по "противоположен начин", пише БГНЕС.

Още: Конгресът одобри продажбата на 40 изтребителя F-16 на Турция

В писмото си Държавният департамент предоставя на Конгреса уверения, че ако съюзник от НАТО "извършва повтарящи се нахлувания срещу международно признатите граници на друг съюзник от НАТО, Съединените щати ще се стремят да разрешат ситуацията по дипломатически път".

Поглед към Турция и Гърция

НАТО предупреди Турция или Гърция да не предприемат провокативни действия срещу други съюзници от НАТО (бел. ред. - явен намек да не го правят една срещу друга), като добави, че САЩ ще използват всички налични инструменти, за да гарантират законното използване на предоставеното оборудване. В случай на нелегитимно използване в писмото се казва, че Държавният департамент ще информира съответните комисии на Конгреса за действията, които може да предприеме. В него се посочва още, че ще разгледа пълния набор от възможности, с които разполага, включително частично или пълно спиране или прекратяване на доставката.

Още: САЩ: Турция ще получи F-35, ако спорът с руската С-400 бъде решен

Посочвайки конкретно на Гърция и Турция, Държавният департамент заявява, че ще обмисли включването на допълнителни разпоредби в бъдещите продажби, целящи "предпазване от такива дейности или погрешни впечатления от страна на Турция или Гърция, че такива дейности не са забранени. Тези мерки ще бъдат приложени по благоразумен метод, като се вземе предвид пълният обхват на регионалните политики на Съединените щати и глобалната отбранителна търговска позиция и финансови задължения".

Действителното писмо за уверение, изпратено на 26 януари до сенатската комисия по външни отношения във връзка с продажбата на самолети F-16 и F-35 съответно на Турция и Гърция не е публично. Но е много вероятно разпоредбите на окончателния проект да са включени в него.

Kathimerini има данни, че подобни писма за уверение са придружавали продажбите на оръжие на съюзниците на САЩ сред държавите от Персийския залив, но за първи път такова писмо се прилага към продажби на съюзници от НАТО. Когато преди няколко седмици Kathimerini разкри съществуването на уверително писмо до Конгреса, министерствата на външните работи и на отбраната на Турция направиха изявления, в които отрекоха съществуването му или каквито и да било условия, поставени пред продажбата на нови F-16 и комплекти за модернизация.

Още: Гърция е крачка напред към F-35

Анализатори от Вашингтон твърдят, че конкретното писмо и подписаният миналата седмица от президента Байдън Меморандум за национална сигурност относно гаранциите, които трябва да бъдат предоставени от всяка страна, придобиваща американско отбранително оборудване, и засиления мониторинг на крайното използване на това оборудване, създават допълнителна предпазна мрежа за гръцките интереси. Това писмо беше написано през лятото на 2023 г., когато изглеждаше, че влизането на Швеция в НАТО ще бъде финализирано на срещата на върха във Вилнюс. Конгресът искаше гаранции, че в случай на одобрение на продажбата на F-16 на Турция, изтребителите няма да бъдат използвани срещу Гърция. Преговорите между Конгреса и администрацията бяха тежки и продължителни, а точната формулировка на писмото беше обект на многобройни изменения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com