Турция започва разследване на изтичането на данни на 50 млн. турци

1598
Турция започва разследване на изтичането на данни на 50 млн. турци
Снимка: Pixabay

Властите в Турция започват разследване по предполагаемото изтичане на лични данни за 50 млн. турски граждани, което заплашва информационната сигурност на голяма част от нейното население.

Базата данни с имената, ЕГН-та и адресите на хората в нея беше разпространена в интернет от хакери по-рано тази седмица заедно с остри критики срещу управляващите в Анкара.

Федералният прокурор на столицата вече е започнал разследването, съобщават медии в страната.

Според министъра на правосъдието Бекир Боздаг броят на хората, включени в изтичането на данни, е сходен с броя на хората в изборния регистър на страната. Намеквайки, че инцидентът може да има политическа връзка, той заяви, че Турската централна избирателна комисия споделя информация за изборния регистър с всички политически партии. Министърът също така посочи, че в момента разследващите трябва да се съсредоточат върху това откъде и как е изтекла информацията за толкова много хора, предаде БГНЕС.

Лична информация в базата данни има и за настоящия премиер на страната Ахмет Давутоглу, за президента Реджеп Ердоган, както и за неговия предшественик Абдула Гюл.

За момента все още не е потвърдена достоверността на изтеклата информация за турските граждани.

Според местни медии сайтът, на който е публикувана информацията, е управляван от исландска група, специализирана в разкриване на информация и използваща сървъри в Румъния.

Заедно с данните на сайта е публикувано и съобщение от хакерите, в което се посочват слабостите на страната в защитата на информацията. „Поставяне на по-силна парола на потребителския интерфейс почти няма нищо общо със сигурността. Направете нещо за Ердоган. Той разрушава вашата държава до неузнаваемост“, се казва в посланието на хакерите.

Според министър Боздаг Турция е била обект на подобно изтичане на данни през 2010 г., което е засилило работата върху нов закон за защитата на личните данни, който трябва да влезе в сила скоро. Турция беше ударена и от хакерската група „Анонимните“ през декември. Анкара е обвинявана от хакерите, че „подкрепя „Ислямска държава“, като купува техния петрол и лекува техните ранени бойци“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com