X
 
 

В Афганистан талибаните подновяват преговорите със САЩ за мир

585 0
В Афганистан талибаните подновяват преговорите със САЩ за мир
Снимка: Getty Images/Guliver
Представителят на политическия офис на талибанското радикално движение в Катар Сухел Шахин потвърди възобновяването на преговорите за примирие между афганистанското движение и американската делегация, водена от Залмай Халилзад.

"Екипът за преговори на ислямското емирство, воден от ръководителя на политическия офис Мула Барадар, се срещна с американска делегация, ръководена от Халилзад, относно подписването на споразумението и свързаните с него въпроси", написа той в Туитър.

Талибаните предложиха на САЩ временно прекратяване на военните действия в Афганистан

Движението на Талибаните предложиха временно прекратяване на военните действия в Афганистан на силите на САЩ в региона, съобщава AFP, к...

През декември 2019 г. талибаните и САЩ възобновиха преговорите в Доха след тримесечна пауза, но те не доведоха до нищо, въпреки информацията за възможно подписване на временно споразумение за прекратяване на огъня, припомня БГНЕС.

САЩ и талибаните водиха преговори няколко месеца през 2019 г. Представителят на САЩ за Афганистан, Халилзад и делегацията на талибанската политическа служба в Доха, след осем кръга преговори, постигнаха споразумение за проект на мирен договор, който включва прекратяване на огъня, изтегляне на чуждестранни войски от Афганистан и началото на всеобщи междуафганистански преговори за мир. През септември обаче, след поредица от терористични актове, извършени от талибаните в Кабул и редица други градове, които убиха и американски военни, президентът Доналд Тръмп разпореди преговорите с талибаните да бъдат прекратени и споразумението да бъде отменено.  

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално