Временно примирие в Либия, нарушено от правителствените сили

2214
Временно примирие в Либия, нарушено от правителствените сили
Снимка: Getty Images/Guliver

Силите, лоялни на Халифа Хафтар, обявиха, че приемат призива на Турция и Русия за прекратяване на огъня в западна Либия, започващ в полунощ на 13 януари.

Те направиха кратко изявление, че примирието е условно и "реакцията ще бъде тежка в случай на нарушение на примирието от противниковата страна", съобщи в. „Дейли Сабах”.

Турция иска Русия да накара Хафтар да спре офанзивата в Либия

Турция очаква Русия да убеди либийския генерал Халифа Хафтар да прекрати офанзивата си в страната, каза турският външен министър Мевлют...

Силите на Хафтар се борят да превземат столицата Триполи от Правителството на националното съгласие от началото на месец април 2019 г.

Малко преди съобщението президентът Реджеп Тайип Ердоган и неговият руски колега Владимир Путин обсъдиха в телефонно обаждане развоя на събитията в Либия и други регионални въпроси.

По-рано тази седмица Турция и Русия призоваха враждуващите страни в Либия да обявят прекратяване на огъня в неделя, след последните ожесточени сблъсъци и въздушни удари, които доведоха до безпокойство сред международната общност.

Командирът на западния район на либийската национална армия заяви, че правителствените сили нарушават примирието в редица райони, използвайки всички видове оръжия, включително артилерия, съобщи ТАСС.

Италия ясно показа, че не харесва турската намеса в Либия

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо не подписа окончателния документ, приет в края на координационната среща в Кайро с участиет...

Войските на правителството на националното споразумение са нарушили няколко пъти примирието, което влезе в сила на 12 декември в полунощ. Това изявление направи командирът на западния окръг на Либийската национална армия Мабрук ал-Газауи.

"Тези формирования нарушиха примирието в редица райони, използвайки всички видове оръжия, включително артилерия. Ние оставаме ангажирани с нарежданията, дадени ни до полунощ, и чакаме нови инструкции", каза Ал – Газауи.

В отговор, правителството на Националното съгласие на Либия, базирано в Триполи, обяви прекратяване на огъня в рамките на инициативата, предложена от Руската федерация и Турция. Това се казва в изявление, публикувано на официалния правителствен профил във Facebook.

"В отговор на призива на президентите на Турция и Русия Ердоган и Владимир Путин, ръководителят на президентския съвет (действащ като държавен глава) и върховен главнокомандващ на либийската армия обявява прекратяване на огъня от полунощ на 12 януари", се казва в съобщението.

Либия може да стане "нова Сирия", страхуват се в ЕС

Лидерите на ЕС се срещнаха с премиера на признатото от ООН правителство на Либия, докато се борят за овладяване на ескалиращата криза т...

В комюникето се посочват и редица стъпки, които Правителството на националното съгласие /ПНС/ възнамерява да предприеме, за да приложи примирието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com