Хората от Родос отварят домовете си за евакуирани туристи (СНИМКА)

1388
Хората от Родос отварят домовете си за евакуирани туристи (СНИМКА)
Снимка: Getty Images

Класически рок мелодии от Ерик Клептън и Deep Purple се носят от сенчестия двор в крайбрежния град Ялисос на северния бряг на Родос, докато Джейк нежно дрънка на китарата си. Това е неговият начин да намери утеха и да благодари на Ирини Папастамати, че отвори дома си за него и семейството му, след като избягаха от горските пожари, които бушуват из югоизточния остров в Егейско море от миналата седмица, пише Kathimerini.

„Ние всички сме рокери, така че беше страхотно съвпадение“, казва той, докато семейството му и техните домакини закусват. Кисело мляко, пудинг с крем и мляко бяха първите неща, които дъщерите на Папастамати излязоха да купят, когато тя им каза, че връща семейство британци у дома от импровизиран приют за евакуирани в Ялисос. ОЩЕ: Пожарите на гръцките острови Родос, Керкира и Евия - каква е обстановката

Джейк, съпругата му, двете им деца и техните баби и дядовци бяха на почивка в Лардо, когато пожарът наближи и те бяха евакуирани, заедно с десетки други туристи и жители, с военен камион и откарани на стадиона на Ялисос. Папастамати и нейният съпруг бяха там с други местни жители, носещи храна, провизии и подкрепа. Когато видя туристите да се стичат и да лягат на матраци на пода, тя реши да отвори дома си.

Първите й посетители бяха австрийска двойка с тризнаци, които прекараха една нощ в къщата й, преди да хванат полета си за вкъщи. „Имахме сълзи в очите ни, когато се сбогувахме на летището. Чувствахме се близо до тях само след ден“, казва тя. Папастамати се върна на стадиона няколко часа по-късно и се върна у дома с Джейк и семейството му. ОЩЕ: Противопожарен самолет се разби в Гърция

„Те са толкова доволни от гостоприемството на местните, но са изключително разочаровани от своите туроператори и правителството, защото не ги виждат да правят нищо. Разчитаме на доброволци и солидарност. Стараем се да помагаме навсякъде, където има нужда. Това направихме през 2015 г. и с бежанците от Сирия. Това е единственото нещо, което трябва да се направи“, казва Папастамати пред Kathimerini, описвайки потока от емоции, които тя и семейството й изпитват.

„Тъжни сме, защото всички те ще се върнат в страните си, но ние ще бъдем тук, в пепелта. Нашият остров беше рай, а сега е ад. Плаках от дни. Всички сме плакали. Това е кошмар. Чувстваме се сякаш сме атакувани“, добавя тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

В навечерието на Великден: Главата на Македонската църква си присвои Самуил

Протестират за правата на мигрантите: Младежи нахлуха през тераса в албанския парламент

Спасиха мигранти край Крит

Посещението на Еди Рама в Гърция виси на косъм

Сезонът на пожарите в Гърция започна: Властите подгтовят елитен пожарникарски екип

Скупщината на Сърбия избра новото правителство: САЩ са разочаровани

Турската полиция задържа стотици хора на първомайски протести (ВИДЕО)

Арестуваха над 40 души от „Ислямска държава“ в Турция

Вучич: Никой не ни съставя правителствата, Сърбия е независима държава

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани