Хърватия пренасочва влаковете с бежанци към Словения

4159
Хърватия пренасочва влаковете с бежанци към Словения
Снимка: Gettyimages.com

След информациите за затварянето на унгарската граница и забраната за преминаването на транзит на мигранти, ние обръщаме коридора в посока на Словения. Това каза хърватският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ранко Остойич и уточни, че по този начин властите в Загреб въвеждат в действие План С.

"Докато Германия и Австрия приемат мигранти словенците ще приемат мигранти, които ще идват от Хърватия и които се отправят към Шенген", каза още Остойич, цитиран от AFP. Той поясни, че мигрантите ще бъдат транспортирани с влакове от Товарник (на сръбската граница, бел.ред.) до Чаковац, а оттам с автобуси до граничните пунктове Мачей и Мурско средище.

Преди няколко дни властите в Любляна съобщиха, че Словения има капацитет да приема по 8000, които да преминават през нейна територия.

Тази нощ Унгария затвори границата си с Хърватия в 00:00 местно време (01:00 българско време). За решението на Будапеща съобщи още вчера външният министър Петер Сийярто.

„Съветът за национална сигурност реши от утре, събота,...Унгария да пристъпи към пълното изпълнение на Шенгенските си ангажименти по унгарско-хърватската граница, с други думи ще затворим границата си от полунощ“, заяви министърът. До момента тази граница е основният пункт, през който минаваха десетки хиляди бежанци и мигранти, насочили се към северна Европа.

Границата ще може да се преминава само през официалните гранични пунктове, където ще има и много по-строг контрол и по-голямо полицейско присъствие. Подобна мярка Унгария въведе и през месец септември на границата със Сърбия. След това мигрантите се насочиха към хърватската граница. От началото на годината в Унгария са пристигнали над 383 000 нелегални мигранти.

След избухването на бежанската криза на 16-ти септември в Хърватия от Сърбия пристигнаха близо 185 000 мигранти.

Как отразиха германските и френските медии смъртта на нелегалния мигрант край Средец

Смъртта на афганистанския мигрант на българо-турската граница е първият случай на фатална полицейска стрелба от началото на мигрантскат...

Часове след затварянето на унгарско-хърватската граница Словения спря пътническите влакове от и до Хърватия в опит да предотврати влизането на мигранти в страната. Малката държава очаква хиляди търсещи убежище да опитат да минат през нея на път за Германия, след като Унгария съобщи, че затваря границата си с Хърватия. „При тези изключителни обстоятелства, пътническият трафик между Хърватия и Словения е отменен“, заяви държавният жп-превозвач на Словения. В съобщението е уточнено, че решението е взето заедно с властите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани