Митов: Разследването ще покаже дали в случая с афганистанеца има превишени правомощия

4725
Митов: Разследването ще покаже дали в случая с афганистанеца има превишени правомощия
Снимка: БГНЕС

България оформи позицията на ЕС по отношение на бежанската криза с участието си в Европейския съвет. Това заяви външният министър Даниел Митов.

По думите му преди срещата на върха в Брюксел е било изработено писмо до всички европейски лидери по отношение на миграцията и то се е превърнало в основа на бъдещата политика на общността. Митов посочи, че бежанските центрове извън ЕС трябва да бъдат подпомагани.

Според външния ни министър премиерът Бойко Борисов е реагирал правилно, като се е върнал в България заради инцидента край Средец. „Разследването трябва да покаже дали са превишени правомощия или не, но и трябва да покаже с какви намерения въпросната група е пресякла границата”, посочи Даниел Митов пред БТВ, като допълни, че България има отговорност към ЕС като негова външна граница.

Според Митов трябва да се засили охраната на външните граници на ЕС

Обща декларация, която подкрепя държавите извън Европейския съюз, приели най-голям брой бежанци от Близкия изток - Турция, Йордания и Л...

„Не сме отказали на никого, когато става въпрос за хора в нужда – да бъдат регистрирани и защитени”, каза още той, като обърна внимание, че влизането в България става през граничните пунктове и всяко друго проникване е престъпление.

„Каквито и да са реакциите, България ще си защити репутацията. Ние имаме отговорности и ги изпълняваме”, категоричен беше външният ни министър.

Лавров е почти невъзпитан

Даниел Митов коментира и задочния диалог на руския външен министър Сергей Лавров и българския премиер Бойко Борисов. Дипломат №1 на Русия заяви, че министър-председателят трябва да се срамува от изказването, че големи енергийни проекти са били спрени заради американския интерес. Борисов заяви, че не е бил разбран правилно.

„Не само, че не ме е срам, когато един проект не е в полза на страната, който не е направен по правилата, няма нищо драматично в това да бъде спрян”, заяви Митов. Според него тезата, че България се е отказала от определени проекти в полза на друга държава, е манипулативна: „Това е абсурдно твърдение и гранични с невъзпитаното поведение”.

Пред ООН Митов призова за правна забрана за ядрени опити

Необходима е правно обвързваща забрана на ядрените опити, тъй като само по този начин режимът на разоръжаване и неразпространение ще бъ...

Митов подчерта, че лично е слушал изказването на Борисов и думите му са били съвсем различни.

1.5 млн. лева за вот в чужбина

Около 300 секции ще бъдат разкрити в чужбина за изборите, съобщи външният ни министър. Той посочи, че ще бъдат командировани 123 души, което е „доста по-малко от очакваното”.

По думите му това е станало след като с ЦИК и организациите на българите в чужбина са били координирани местата, където се очаква да има най-голям интерес към вота.

„Около 1.5 млн. лева са заделени за разходи по организацията на референдума в чужбина”, заяви Митов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика