Македония избира президент

23990
Македония избира президент

В Македония се провеждат президентски избори.

Ден за размисъл в Македония

В Македония е ден на предизборно мълчание преди първия тур на президентските избори, предаде "Фокус". В бившата югорепублика това са пе...

Новият президент ще бъде избран между кандидата на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ и досегашен държавен глава Георге Иванов, кандидата на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Стево Пендаровски, кандидата на ГРОМ Зоран Попоски и кандидата на Демократическата партия на албанците Иляз Халими.

Досега в Република Македония са проведени четири президентски избори през 1994, 1999, 2004 и 2009 г.

Местните наблюдатели смятат за фаворит действащият държавен глава Георге Иванов. Отбелязва се обаче, че е много малка вероятността да спечели вота още на първия тур, когато да него трябва да са гласували над 50% от участвалите в изборите. Прогнозата е, че на втория тур той ще спечели. Балотажът ще се проведе на 27 април, когато в станата ще се проведат и предсрочни парламентарни избори.

За гласуването ще следят 8 300 местни и 326 международни наблюдатели от ОССЕ, ПАСЕ, ЕС БДИПЧ/ОБСЕ, както и от редица посолства.

Очаква се предварителните резултати да станата известни към полунощ в неделя

Тази събота в Македония е ден за размисъл

Кампанията за президентските избори в Македония на 13 април приключва в полунощ. Утре е ден за размисъл, а предизборната кампания за пр...

Бившият премиер на Македония и лидер на ВМРО-Народна партия Любчо Георгиевски заяви, че на президентските избори ще гласува за Стево Пендаровски, тъй като Иванов бил катастрофа, предаде Фокус.

"ВМРО-НП има интерес кандидатът на СДСМ Стево Пендаровси да победи на първия тур, защото това е важно за демокрацията. По този начин ще се намали страхът хората свободно ще гласуват на изборите", заявил Георгиевски. По думите му през последните пет години, когато бил президент, от Иванов се е запомнило само едно изречение, свързано с проблема за името на страната: „Разумен компромис, е разумен компромис".

"Затова не е сериозно да гласуваме за Иванов", подчертал Георгиевски.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски на митинг в Демир Хисар заяви, че техният кандидат за президент Георге Иванов е стабилна личност, за разлика от Стево Пендаровски, който е „матрица на Бранко Цървенковски", предаде телевизия Телма.

"Иванов е стабилен, искрен и честен човек, който не се занимава с интриги. В политиката влезе с жизнен и професионален опит, а получи и опит като президент", заявил Груевски. По думите му от другата страна има кандидат, който е копие на Бранко Цървенковски, който е сладкоречива и десктруктивна личност.

Опозиционният кандидат в Македония използва дипломатичен език по отношение на албанците

Основната македонска опозиционна партия, Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ), заложи на новак на политическия ринг за пре...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани