Румънски пациенти съдят държавата

14840
Румънски пациенти съдят държавата
Снимка: Thinkstock

Организация на румънски пациенти, болни от рак и други хронични заболявания, заведе дело срещу румънското правителството, съобщи столичен съд.

Жалбата срещу правителството, здравното министерство и здравната каза е заведено заради отказа им да осигурят на пациентите достъп до нови и по-добри лекарства на изгодни цени, предаде БГНЕС.

Отказът на правителството да обнови списъка с такива лекарства потъпква "правото на живот" на пациентите, заяви Цезар Иримия, ръководител на организацията "Съюз на хронично болните пациенти." Жалба е подадена и в Еврокомисията, защото отказът на правителството нарушава европейска директива.

"Има толкова много млади пациенти, за които няма алтернатива, само новите поколения лекарства могат да спасят живота им. В Румъния никой не носи отговорност за смърт, която може да бъде избегната, ако тези лекарства са достъпни", изтъкна Цезар Иримия. Около 1000 души се нуждаят от нови лекарства и терапии, които в момента не са достъпни за тях.

Отказът да се осъвремени списъка с такива лекарства е само един от проблемите на румънското здравеопазване. Другите са незадоволителното финансиране на здравеопазването, корупцията и масовото изселване на лекари и медицински сестри в богатите западни страни, където намират много по-добре платена работа.

Фарадж: Имам огромен проблем с Румъния

Лидерът на Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фарадж призна, че има "огромен проблем" с Румъния. Думите му идват в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани