За пръв път Косово гласува на предсрочни парламентарни избори

12699
За пръв път Косово гласува на предсрочни парламентарни избори
Снимка: Getty Images/Guliver

Днес в Косово ще се проведат предсрочни парламентарни избори, което става за пръв път след обявяването на независимостта на най-младата европейска държава през февруари 2008 година, предаде БГНЕС.

Изборите ще се проведат на цялата територия, включително и в четирите общини с преобладаващо сръбско население. И четирите общини се намират в северната част на Косово. Право на глас имат 1 782 454 избиратели. В сравнение с 2011 общият брой на имащите право на глас се е увеличил с близо 40 хиляди души.

За 120-местния парламент се състезават 30 политически формации, сред които и 5 на етническите сърби. За да имат свои представители, политическите партии трябва да получат минимум 5 на сто подкрепа, а коалициите 7 на сто от общия брой на гласувалите. Етническите малцинства автоматично получават 20 депутатски места. 10 от тях са определени за сърбите, а останалите 10 за другите малцинства.

До днес независимостта на бившата сръбска провинция е призната от над 100 държави, включително България. Миналата година властите в Прищина и Белград подписаха споразумение за нормализация на отношенията. Сърбия продължава да счита Косово за част от своята територия.

Експлозия в ТЕЦ в Косово, има загинали

Най-малко трима души са загинали, а много са ранени при взрив в ТЕЦ край косовската столица Прищина, предаде AFP. Експлозията е станал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани