Основният свидетел на обвинението по КТБ почна да казва, че не си спомня

3536
Основният свидетел на обвинението по КТБ почна да казва, че не си спомня
Снимка: БГНЕС

Днес, 28 януари, Специализираният съд проведе заседание по делото за КТБ, на което за пореден път основният свидетел на обвинението Биер Лазов отговаряше на въпроси на защитата. Той беше питан за конкретни сделки, фирми, лица, мейли и документи и направи впечатление, че често отговаряше с "нямам конкретен спомен", а в някои случаи поемаше ангажимент да направи справка и да отговори в следващо заседание.

Сред интереса на защита бяха действията на Лазов, свързани с "Евробилд 2003". Преди две години за фирмата се появи информация, че е замесена в сделка за централния офис на КТБ на площад "Гарибалди" и че Бисер Лазов е част от това - припомнете си подробности в този материал! Свидетелят настойчиво обясняваше, че всичко, касаещо това дружество, още от 2014 г. е в съда. "Аз не съм юрист. Нямам претенции да съм направил най-добрите неща, но точно по моему това беше начинът съдбата на "Евробилд 2003" да не зависи от неговите собственици. Защото неговият истински собственик избяга, емигрира и аз се оказах собственик и побързах да оставя всичко в ръцете на държавата в лицето на българския съд. Съдбата и сделките на "Евробилд 2003" са в съответния съд, на синдика, който управлява дружеството и обясненията, които дадох, ги дадох в пълнота и добросъвестно", заяви Лазов.

Делото срещу Пеевски и БНБ в САЩ стигна до ключов момент

Само още 2 дни остават до крайната дата (16 януари), до която адвокатите на защитата по делото срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и ср...

Той за пореден път обясни симбиозата банка - фирма, контролирани от Цветан Василев. По негов адрес Лазов каза: "Той всички имущества, които бяха съществени ги отдели или в дружества, които са под личен негов или на семейството му контрол, или към офшорни фирми, на които самият той беше собственик". 

Питан за имущества на конкретни дружества, Лазов заяви, че в последния период съществували дружества единствено, за да получат суми от КТБ и да се водят кредитополучатели, което и преди е казвал. "Това направление за насочване на имуществата да отидат в дружества под негов контрол го знам от самия него", подчерта Лазов, визирайки Василев и добави: "Моето мнение е че всички тези дружества представляваха за него, както и хората, които се водеха собственици и управители, нещо, което се използва и впоследствие ще бъде захвърлено, както и се оказа".

Върнатото от КТБ

Постъпленията по сметката на КТБ от обявяването на банката в несъстоятелност надхвърлиха сумата от 1 млрд. лева. Това съобщиха синдиците на банката. Резултатът е вследствие от усилията им за попълване на масата на несъстоятелността чрез събиране на предоставените от КТБ АД кредити, осребряването на активи и обявяване недействителността на извършени прихващания, се казва в официалното съобщение за постъпленията.

На практика са изплатени всички гарантирани влогове в КТБ

Вече са изплатени всички гарантирани от закона влогове във фалиралата КТБ, става ясно от съобщение на сайта на Фонда за гарантиране на ...

Съществен принос имат приетите от Народното събрание изменения в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), отчитат синдиците. "В резултат хиляди вложители получиха част от вложенията си в КТБ АД, като към 31.12.2019 г. общо изплатените им средства са близо 502.5 млн. лв., което представлява 88.16% от разпределяната сума", посочват синдиците.

Срещу голяма част от длъжниците на банката се водят по няколко съдебни дела по различни разпоредби от ЗБН и Търговския закон, като предоставените от законодателя възможности на синдиците на банката за предприемане на допълнителни правни способи за защита на интереса на вложителите се използват по най-ефективен начин, уверяват синдиците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Пореден опит за старт на делото „Дебора“

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими