Станала ли е сградата на КТБ на площад "Гарибалди" обект на измама за 1 лев?

10399
Станала ли е сградата на КТБ на площад "Гарибалди" обект на измама за 1 лев?
Снимка: БГНЕС

Сградата на площад „Гарибалди“ в София, в която се помещаваха главните офиси на Корпоративна търговска банка (КТБ), е обект като залог на сделка, по която исканата реална цена е само 1 лев. Това пише блогът "Войната срещу КТБ", като се позовава на заверен на 21 декември, 2017 година от нотариус официален договор, вписан на 28 декември, 2017 година в Агенцията по вписванията.

От написаното в блога излиза, че в сагата централни действащи лица са Бисер Лазов – защитеният свидетел на прокуратурата по делото „КТБ“, както и шуреят му Ненчо Трифонов, заедно с фирмите „Евробилд 2003“ ЕООД, което се контролира от Лазов, както и „Ню кооп инвест“ ЕАД, чийто главен изпълнителен директор е Трифонов.

ГЕРБ пак подкрепи закона "Пеевски" за КТБ

Законопроектът на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС за промени в Закона за банковата несъстоятелност беше приет на вто...

Историята

Сградата на КТБ е по-известна като централата на Българската търговска банка или „Банката на Буров“, а една от първите сделки на „Евробилд 2003“ след затварянето на КТБ (бел. ред. - сделката е от 31.10.2014) касае точно нея. Пазарната стойност на имота по това време е 50 млн. лева, отделно от това той има неоценима културно-историческа стойност.

Какво се случва на 31.10.2014 година, според блога „Войната срещу КТБ“ - „Евробилд 2003“ т.е. Бисер Лазов учредява ипотека върху сградата в полза на „Ню кооп инвест“, където изпълнителен директор е Ненчо Трифонов, който е мъжът, живеещ на семейни начала със сестрата на Лазов т.е. шуреят на Лазов. Ипотеката се учредява, защото „Ню кооп инвест“ става кредитор на „Евробилд 2003“ с два договора. Първият е от 1 септември, 2014 година и е в размер на 39 974 971,95 лева. Тук е включена ипотеката на сградата на КТБ. Вторият е от 17 ноември, 2014 година – в размер на 62 254 547,80 лева. Общо двата договора са за малко над 102 милиона лева. И двата договора са сключени след принудителното затваряне на КТБ.

Вземанията по двата договора биват обединени от Ненчо Трифонов и прехвърлени от управляваната от него „Ню кооп инвест“ на ... КТБ, твърди "Войната срещу КТБ"! Според публикация в блога прехвърлянето е в сила от 29 декември, 2017 година.

Цветан Василев е призован, получил е 11 хил. страници обвинителен акт

Има шанс делото за източването на близо 3 милиарда лева от Корпоративна търговска банка (КТБ) да започне до края на февруари. Адвокатъ...

От "Войната срещу КТБ" посочват и, че днес, 7 февруари, от 15:00 часа в зала номер 3 на Софийския апелативен съд се гледа дело, касаещо точно договора с включената ипотека върху сградата на КТБ. Следва и коментар на авторите на блога: "Дали делото ще продължи в лицето на жалбоподателя и „кредитор“ – „Ню Кооп инвест“ АД, представляван от Ненчо Трифонов, дали КТБ-АД /в несъстоятелност/ ще заяви правата си на частен приобретател-цесионер и ще иска конституиране на мястото на горната фирма-жалбоподател, или пък жалбата ще се оттегли от КТБ или от Ненчо Трифонов и делото ще се прекрати? Последното обаче ще направи безсмислен целия коментиран договор за цесия от 21 декември 2017 година, вписан в Агенцията по вписванията София, по отношение на имота, обезпечен с договорната ипотека върху емблематичната сграда в центъра на София. Ако се оттегли жалбата, то това значи че няма дълг, респективно – няма ипотека, а тогава собствеността (бел. ред. - т.е. сградата) може да се продава извън контрола на КТБ АД като кредитор – от синдика на „Евробилд 2003“ Боривой Миланов".

Подробности от история – научете ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика