Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

11627
Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?
Снимка: iStock

Кислородната вода за зъби и венци се използва широко в стоматологията поради своите антисептични, дезинфекционни, хемостатични и избелващи свойства. Ако съставът на фармакологичните препарати включва високо концентриран перхидрол, тогава 3% разтвор се използва у дома за изплакване на устата по време на възпалителни процеси и след медицински процедури. Активните вещества на пероксида влизат в окислителни реакции с патогенните бактерии и твърдата органична плака по зъбите, като неутрализират вредното им въздействие върху емайла и венците.

Преди да използвате кислородна вода, разредете я с вода.

При спазване на предпазливостта, правилата за дозиране и противопоказанията, хигиенната процедура води до следните резултати:

·         намалява болката и възпалителните симптоми;

·         лекува и изсушава малки рани;

·         дезинфекцира увредените зони;

·         омекотява и улеснява отстраняването на плака, засъхнали кръвни съсиреци и гной;

·         връща белотата на зъбите;

·         освежава дъха.

Ползите от кислородната вода се поставят под съмнение от много лекари поради краткосрочната ефективност и отрицателните ефекти върху зъбния емайл, ако с нея се злоупотребява. В същото време, с правилния подход, изплакването на устата с кислородна вода ще осигури ефективна помощ при зъбобол, възпалено гърло, пародонтоза, стоматит и други заболявания.

Как да използвате кислородна вода като средство за изплакване на устата?

Кислородната вода е само за външна употреба. Не поглъщайте и не дръжте разтвора в устата си повече от 5 минути. Преди изплакване измийте зъбите си с паста за зъби, съдържаща флуор и внимавайте да отстраните всички останали остатъци, за да не провокирате развитието на неблагоприятни химични реакции.

Полезни трикове за почистване с кислородна вода у дома

При възпаление на венците

Евтин антисептик, кислородна вода, достъпен за всички, успешно се използва за лечение при възпаление на венците, причинено от наличието на патогенна микрофлора. Най-често такива проблеми са резултат от недостатъчна хигиена на устната кухина и наличието на кариес. За решаване на повечето зъбни проблеми най-добрият вариант е да използвате разтвор, рецептата е дадена по-долу.

Съставки:

·         Кислородна вода (Водороден прекис) - 1 супена лъжица.

·         Вода - 100 мл.

Начин на приготвяне: Разредете кислородната вода в топла преварена вода.

Начин на употреба: Поставете течността в устата си и задръжте за няколко минути, изплюйте, продължете процедурата до пълното изпразване на чашата, след което изплакнете обилно устата.

Резултат: Изплакването на възпалени венци с кислородна вода има пагубен ефект върху бактериите, гъбичките и вирусите, като предотвратява тяхното по-нататъшно размножаване, натрупване и гнилостно разлагане.

След екстракция на зъб

Зъболекарите съветват да започнете да изплаквате устата си с кислородна вода само няколко дни след изваждането на зъба. Този подход е необходим, за да може в дупката да се образува кръвен съсирек, затваряйки входа на отворената рана.

Дезинфекционните и антибактериалните свойства на разтвора са необходими за защита на раната от бактериални атаки. Устните бани успешно се справят с тази задача, по време на които е достатъчно просто да държите разтвора в устата за 1-2 минути.

Сложете кислородна вода на растенията и вижте какво ще се случи

След отстраняване на зъбен камък

Травматизирането на венците и лигавиците е често срещано явление, което съпътства отстраняването на зъбен камък. Изплакването на устата с кислородна вода след почистване на отлаганията помага за предпазване на рани от инфекции, намаляване на микробната активност и предотвратяване на капилярно кървене на венците. Провеждайте процедурата два пъти дневно в продължение на една седмица.

При стоматит

Антисептичните свойства на кислородната вода са търсени и при стоматит. Изплакването на устата може да бъде придружено от парещи язви, образувани в резултат на контакт с епитела на инфекциозен агент. Редувайте изплакване с изтриване на плаката. Намокрете памучен тампон с пероксид и обработете мястото, където се намират бели и жълти точки.

Дозировката и честотата на употреба на разтвора остават непроменени. Желанието ви бързо да се отървете от неприятното дразнене, подсилено от чести процедури, може да влоши ситуацията с химически изгаряния и унищожаването на здравата, полезна микрофлора. Ако след пет дни няма положителен ефект, спрете лечението и се консултирайте с лекар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com