Бизнес реалност и спомен за Борисов: Милиони за екарисажи – кръгът се стеснява до един

6071
Бизнес реалност и спомен за Борисов: Милиони за екарисажи – кръгът се стеснява до един
Снимка: iStock/Guliver

Фирмата "ИДДД Логистик" ЕООД е спечелила поръчка за екарисажи на стойност 34 млн. лв. Възложител е Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и касае територията на цялата страна.

Срокът ѝ е 3 години. Разделена е на 4 позиции, всяка с прогнозна стойност от 11,25 млн. лв. без ДДС. Само за 2 от тях има повече от един кандидат. Получава се обаче ситуация, твърде близка до тази с противоградовите ракети – кръгът се стеснява до един изпълнител, защото един е успял да се наложи с времето и за другите е много трудно да се конкурират:

Когато една фирма дълго време получава поръчки за една дейност, конкурентите ѝ, които могат да свършат същата работа, лека-полека изостават и изпадат зад "борда". Основна причина е, че сред условията да спечелят поръчката е да имат изпълнени минимум две идентични или сходни услуги в последните 3 години. Вторият нюанс е, че се създава ситуация, близка до монопол и съответно само водещата фирма може да си позволи по-ниски цени. В такъв случай, дори да се появи конкурент, той най-вероятно ще бъде победен. 

Новата многомилионна поръчка за екарисажи е за срок от 3 години и е твърде вероятно при следващата процедура фирмата "ИДДД Логистик" да остане без конкуренция, както вече се е получило сега при две от позициите.

"ИДДД Логистик" сега. А в миналото?

Фирмата е позната с връзката си със "Син кръст" - развитието ѝ е ново начало, ребрандиране, казано на модерен език или преминуване, на по-прост. Предишните лица в "Син кръст" се разделиха с дяловете си в Търговския регистър преди години, сега едноличен собственик е Светозар Светозаров чрез фирмата си "Еко Инвест България" ЕООД.

"Син кръст" изплува в един вече сигурно забравен от мнозина скандал с Бойко Борисов и основна тема африканската чума по животните: България през 2018 година: Чумата и баба Дора. Който иска, може да си припомни кои бяха главните действащи лица в "Син кръст" тогава - сега тях ги няма в данните за "ИДДД Логистик" в Търговския регистър, като положението е такова от времето, когато светът почваше да разбира в пълна мяра какво е COVID-19: Борисов и чумата – краката му окъсяха, носът се издължава

В днешно време

Настоящата поръчка е за събиране, транспортиране, съхранение и обезвреждане на умрели животни, зародишни продукти, суровини и храни от животински произход, странични животински продукти и продукти, получени от тях.

Първата позиция е за екарисажи в 8 области – Благоевград, Пазарджик, Перник, Кюстендил, София-град, София област, Смолян и Кърджали. Подадената оферта е само една.

Втората е за 6 области – Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Сливен и Бургас. Подадени са три оферти. На "Ей Ви Екс Логистик" ООД ценовото предложение дори не е отворено. Причината - не е могла да докаже опит в изпълнението на минимум две идентични или сходни услуги като тази в последните 3 г. Имала е изпълнена само една. Втората е започната, но е още в процес на изпълнение. Другият кандидат е "ЕКО БГ – СЖП" ЕООД, но те пък са дали доста по-висока единична цена от "ИДДД Логистик".

Третата позиция е за пет области -  Добрич, Силистра, Шумен, Разград и Варна. Вторият участник е фирма "Екарисаж Варна" ЕООД, но и нейната единична цена е доста по-висока от тази на "ИДДД Логистик".

Четвъртата е за девет области – Плевен, Видин, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище и Монтана, а офертата е само една.

Финансовите показатели на печелившата фирма също заслужават внимание. Откакто е започнала да печели поръчките за екарисажи, тя се е издигнала рязко и с приходите, и с печалбата.  

Кой стои зад въпросната фирма

Учредена е през 2015 г. с наименованието "Нобилис Юръп" от гръцкия гражданин Христос Критикопулос. Година по-късно я придобива Михаил Василев, който след още няколко месеца я продава на семейство Янка и Борислав Лазарови (двамата с по 1/3 дялове) и третата третина е на фирма "Син кръст" ООД – собственост на Даниела Иванова и Борислав Йорданов. Преименуват я на "Син кръст 2016". През 2019 г. Борислав Лазаров придобива и останалите дялове и фирмата става семейна.    

През 2020 г. дружеството е продадено на фирмата "Еко инвест България" – еднолична собственост на 53-годишния Светозар Савов Светозаров, който я преименува на "ИДДД Логистик".

Първата си поръчка за сумата от 262 000 лв. "Син кръст 2016" печели през 2017 г. за умъртвяване по хуманен начин на птици от засегнати животновъдни обекти с констатирани огнища инфлуенца А. Възложител е Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив.

Същата година се сдобива с втора поръчка – за сумата от 1 356 164 лв. без ДДС. Тя вече е възложена от БАБХ и е за умрелите животни от Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен,  Пловдив, Смолян и София.

Следващата е от периода 2018-2019 общо за 17,7 млн. лв. по три позиции. Към онзи момент по-толериран се оказва конкурентът ѝ "Еко БГ – СЖП" на Пламен Манджуков, който от четирите позиции печели само една за 7,3 млн. лв., но сумата по договора е многократно увеличавана, за да стигне до над 20 милиона. Последният анекс е от февруари месец 2022 г. Не се открива информация договорите им да са приключили. Страницата на БАБХ, от която би следвало да се вижда цялата информация по този договор, е изтрита. Още: Разследване: Докато слушаме как пари няма, Агенцията по храните раздава

В същия период на двете фирми са възложени спешни поръчки от ОДБХ – София град с мотив, че незабавно трябва да се събират и обезвреждат умрели животни след бързото разпространение на африканска чума по свинете. На "Син кръст 2016" е дадена поръчка за 6,8 млн. лв., увеличена след няколко месеца на почти 8,9 млн. лв. а на конкурента ѝ – за 3,1 млн. лв., увеличени на 4,2 млн. лв. Още: Фирмите, взели милиони да горят животински трупове, когато те масово се заравяха, пак вземат милиони

През миналата година "ИДДД Логистик" има спечелени поръчки за областите, групирани в южните райони, за близо 3 млн. лв.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

"Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Забраната в САЩ: Ще продаде ли TikTok китайската компания ByteDance?

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании