4 неща, които Русия може да направи с държавния си дълг

8272
4 неща, които Русия може да направи с държавния си дълг
Снимка: iStock

Тежките санкции срещу Русия след инвазията в Украйна създадоха дълбока несигурност на финансовите пазари. Въпреки, че пълният ефект от наказателната акция срещу единадесетата най-голяма икономика в света засега остава неясен, критичен момент излиза на сцената.

Русия може да не успее да покрие задълженията си по суверенния си държавен дълг, изпадайки в дефолт за първи път от болшевишката революция насам. Инвеститорите са притеснени от събитията, немислими само до преди няколко месеца, които могат да разтърсят финансовата система по неочакван начин, пише CNN.

„Това очевидно е важна история за проследяване”, казва стратегът от Deutsche Bank Джим Рийд на свои клиенти.

Как Путин "унищожи" рублата и доближи Русия на косъм от дефолт

Русия забрани на гражданите си да купуват щатски долари, като по този начин засили изолацията на икономиката си, която някога имаше амб...

Москва трябва да преведе над 117 млн. долара по лихвени плащания по държавните си облигации, деноминирани в долари, в сряда. Въпреки, че Русия е емитирала облигации, които могат да се погасяват чрез редица валути от 2018 година насам, тези плащания трябва да бъдат направени в щатски долари.

Това не би било проблем преди стартирането на войната. Но безпрецедентните санкции, наложени от Запада, прекъснаха достъпа на Русия до половината от чуждестранните ѝ резерви или около 315 млрд. долара, по думите руския финансов министър Антон Сулианов.

Сулианов посочи през уикенда, че Русия ще плати на кредиторите си „от страни, които са неприятелски” в рубли. Кредитната агенция Fitch Ratings посочи във вторник, че ако Москва избере този подход, това може да предизвика дефолт по суверенния дълг.

Съществуват няколко начина, по които ситуацията може да се разиграе, посочва Тимъти Аш, стратег в BlueBay Asset Management:

1. Русия посреща задълженията си напълно и в щатски долари;

Може ли Китай да спаси руската икономика?

Русия нахлу в Украйна, което провокира строги санкции срещу руската икономика, които могат да окажат сериозна вреда в дългосрочен план....

2. Русия плаща, но приоритизира местните задължения пред чуждестранните. Това пак ще се смята за дефолт. „Не може да платите на някои кредитори, а на дуги не”, казва Аш.

3. Русия плаща в рубли. Това също ще доведе до дефолт;

4. Русия избира да не прави нищо, поне засега. Това ще стартира 30-дневен гратисен период преди обявяването на дефолта. Според Аш, има възможност правителството на Путин да избере този път „за да накара хората да се притесняват”.

Какво означава това?

Ако руското правителство изпадне в дефолт, това ще предизвика процес за определяне кои инвеститори са дали пари назаем от Москва и дали потенциалните им загуби могат да доведат до вредни последици.

Западните инвеститори са по-малко изложени към Русия отколкото бяха в миналото, тъй като санкциите след анексирането на Крим през 2014 години ги провокираха да намалят експозициите си.

Крепостта Русия: Как Путин планира да издържи на международните санкции?

Западният свят обяви пакет от санкции срещу Русия заради кризата с Украйна. Русия обаче прекара години в подготовка за момента, в който...

Международните банки имат вземания за около 121 млрд. долара от руски субекти, по данни на Банката за международни разплащания.

JPMorgan изчислява, че Русия има дълг от около 40 млрд. долара в чуждестранна валута към края на миналата година, като половината се държи от чуждестранни инвеститори.

„Дефолт е бедствие за Русия”, казва Аш, отбелязвайки, че международната общност няма голям интерес да подаде ръка на Русия, като навярно страната ще загуби достъп до чуждестранно финансиране за определено време. „Не мисля, че това е бедствие за глобалните пазари”, добавя той.

Кристалина Георгиева, управляващият директор на Международния валутен фонд, също посочи през уикенда, че „засега” няма вероятност за появата на финансова криза.

Сагата ще отнеме известно време за пълното ѝ разиграване, тъй като ще дойде ред на още плащания. Доста по-голяма вноса от 2 млрд. долара, насрочена за април, може да създаде дори по-голямо главоболие за Москва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com