Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализатори: Златото, среброто и медта ще достигнат нови рекордни стойности

28 май 2024, 15:03 часа • 8815 прочитания

Цените на златото достигнаха рекордно високи нива. В понеделник спотовата търговия при златото нов връх от 2449,89 долара за тройунция. Среброто и индустриалната мед също достигнаха многодишни върхове в началото на миналата седмица, предава CNBC.

Макар че и трите продукта в момента не са достигнали нов абсолютен връх, те още се търгуват близо до рекордни стойности, като анализаторите очакват поскъпването им да нараства през следващите 12 месеца.

Какво ще стимулира ралито при благородните и индустриалните метали?

Спот златото в момента се търгува на 2,351.3 долара. Цените на жълтия метал запазиха възходящата си инерция на фона на подновената слабост на щатския долар и отстъпващата доходност на американските държавни ценни книжа, заявиха от австралийската банкова група ANZ в бележка. Но това не е всичко.

ОЩЕ: Златна треска: Цената на златото скочи с 800% през този век

„Макар че геополитическите рискове продължиха да подкрпят търсенето на убежища, впечатляващото нарастване на търсенето на злато в Китай през първото тримесечие на 2024 г. до голяма степен подхрани ралито на цените“, смятат стратезите на ANZ.

Снимка: iStock

В момента Китай е водещ потребител в търсенето на златни кюлчета, след като през 2023 г. страната изпревари Индия и стана най-големият купувач на златни бижута в света.

Китайските потребители също са начело на покупките на злато, като през миналата година за купили 603 тона златни бижута, което скок с 10% спрямо 2022 г., сочат данни на Световния съвет по златото (WGC). Той очаква китайското търсене на бижута да се запази на повишени нива през тази година или дори да бъде по-високо спрямо 2023 г.

В бележка от миналата седмица стратезите на UBS повишиха прогнозите си за златото до 2 500 долара за тройунция до края на септември и 2 600 долара до края на годината. Оптимистичната прогноза на банката се дължи на по-силното търсене в Китай, в допълнение към поредицата от меки данни за САЩ през април, които доведоха до известна преоценяване на очакванията за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ.

По-високите лихвени проценти обикновено оказват натиск върху златото, тъй като превръщат държавните ценни книжа, които също са сигурен актив, в по-привлекателна опция за инвеститорите.

„Смятаме, че златото може да продължи да достига нови върхове“, заяви в понеделник Джони Тевес, стратег по благородни метали в UBS.

„По-бедният братовчед“

Снимка: iStock

Макар че среброто има склонност да играе „втора цигулка“ на жълтия метал, двете споделят положителна корелация, когато става въпрос за цени, макар и с известно закъснение от страна на среброто.

„Среброто може би е още по-интересно – най-накрая успя да навакса известно изоставане от златото“, каза Никос Кавалис, управляващ директор в консултантската компания за изследване на благородни метали Metals Focus, по имейл за CNBC. Той уточни, че тъй като пазарът се чувства все по-комфортно и е убеден в бичия ход на златото, все повече от тези инвеститори се насочват към среброто.

Миналата сряда среброто се покачи над 31 долара за тройунция до над десетгодишен връх на фона на нарастващия инвеститорски интерес и предизвикателствата пред предлагането. Понастоящем то се търгува за 31,6 долара за унция.

„Смятаме, че среброто всъщност е най-подходящият благороден метал, който може да се възползва от по-високите цени на златото. Има много силна корелацоя между тях“, казва Тевес.

ОЩЕ: Рекордни цени: Среброто тръгва по стъпките на златото

Тя допълни, че когато Фед облекчи условията, среброто е в „добра позиция да наистина да надмине златото“, особено след като основните на търсенето и предлагането остават стегнати.

„По-бавният ръст на минното производството и силното индустриално търсене предполагат, че предлагането изостава от търсенето, което ще поддържа пазара в структурен дефицит“, казва Даниел Хайнс, старши стратег по суровините в ANZ.

Среброто се използва широко за промишлени цели и обикновено се влага в производството на автомобили, слънчеви панели, бижута и електроника.

Калвис от Metal Focus заяви, че други благородни метали като платина, паладий и родий са в дефицит тази година, пореди което би трябвало да се наблюдават подкрепящи цени.

Цената на медта

Снимка: iStock

Медта също наскоро изживя своя бляскав момент, като достигна исторически връх от 10 857 долара за тон миналия вторник, преди да спадне. В момента се търгува на 10 256 долара за тон.

Цените на червения метал са „добре подкрепени от ограниченото предлагане“ тази година, отбелязват от ANZ, тъй като ограниченията на доставките нарастват. Международната група за изследване на медта (ICSG) намали прогнозите си за излишък в предлагането на метала тази година поради по-ниско от очакваното производство.

ОЩЕ: Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Миналия ноември First Quantum Minerals спря производството в своята медна мина Cobre Panamá, една от най-големите в света, след решение на Върховния съд и национални протести заради опасения за околната среда. Anglo American, основен производител, заяви, че ще намали производството на мед през 2024 и 2025 г., тъй като се стреми да свие разходите.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес