Берлин отговори на Москва: "Северен поток 2" е геостратегически проект

11231
Берлин отговори на Москва: "Северен поток 2" е геостратегически проект
Снимка: Getty Images

Германският външен министър Аналена Бербок изтъкна голямата роля на газопровода "Северен поток 2" за геополитиката. Тя настоява, че той е нещо повече от просто частен икономически проект. "Последните няколко години, като се вземат предвид различните възприятия (относно газопровода, б.р.), в Европа изясниха каква геостратегическа роля играе "Северен поток 2", коментира тя пред DPA.

Предишното правителство на Германия, оглавявано от канцлера Ангела Меркел, също признаваше, че проектът касае въпроси относно сигурността, отбеляза първият германски дипломат. Тя се позова на споразумението между предишния германски кабинет и САЩ за "Северен поток 2", в което беше посочена недопустимостта на използването на енергетиката като оръжие и сериозните последствия от това. По думите на Бербок тези положения продължават да са валидни.

Руският посланик в Берлин е против "изкуственото" бавене на "Северен поток 2"

Руският посланик в Германия Сергей Нетаев настоява за бързо решение за започване на доставките на газ през спорния газопровод "Северен ...

Бербок е известна като един от критиците на газопровода и настоява той да отговаря на всички европейски изисквания. Заявление от Германия: Няма да има одобрение за "Северен поток 2", поне засега 

Така тя отговори на коментарите на руския посланик в Берлин Сергей Нетаев, който настоя за максимално бързо одобрение на спорния газопровод. По думите му проектът е частен, не бива да се обвързва с политиката, нито да се бави изкуствено. 

По-рано германският канцлер Олаф Шолц увери, че Федералната мрежова агенция (BNA) се занимава с въпроса за сертифицирането на компанията Nord Stream 2 AG (собственост на "Газпром") като основен оператор на газопровода "съвършено без политика". Той нееднократно твърдеше, че проектът бил икономически, по подобие на предшественичката си Меркел.

"Северен поток 2" се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно; газопроводът е положен от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

Германия спря сертифицирането на „Северен поток-2“, цената на газа скочи

Германският регулаторен орган спря сертифицирането на Nord Stream 2 AG като независим оператор на газопровода "Северен поток-2". Федер...

Строителството на газопровода беше завършено през септември, но се наложи пускането му да бъде отложено заради липсата на решение от германския регулатор за сертифициране на Nord Stream 2 AG като независим оператор.

Сертифицирането на компанията няма да се случи през първата половина на 2022 г., обявиха по-рано от Федералната мрежова агенция. След евентуалното му сертифициране от германския регулатор проектът ще бъде прегледан и от Европейската комисия за съвместимостта му с Газовата директива на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕС слага край на безплатните пари за по-бедните страни

Природният газ достигна цена, невиждана от месеци

Израелската икономика се сви драстично

Руската икономика: Замръзнал пазар на коли втора ръка и много хакерски атаки

"Райфайзен банк" не бърза да напусне Русия

Европейски борси се сринаха, ето причината

Китайската икономика поднесе изненада в началото на 2024 г.

След изненада вчера данните за растежа на Китай обърнаха посоката на цената на петрола

Еврото достигна неочаквани нива в началото на седмицата

Бъдеще на съсипани коли: Русия мисли да прави по-нискокачествен бензин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com