Бич Божий срещу Русия: Финансовият Биг Брадър на САЩ

6162
Бич Божий срещу Русия: Финансовият Биг Брадър на САЩ
Снимка: iStock

Вече две години се води ожесточена икономическа война между САЩ и Русия. Този фронт на глобалния сблъсък на сили става все по-значим, тъй като на хоризонта вече се вижда и конфликт с Китай. Какъв е щабът на „икономическите операции” - това е малка агенция с голяма мисия, пише Myśl Polska.

Организацията, която води тази икономическа война по целия свят, заслужава особено внимание. През последните две години тя налага особено агресивен стил и помогна на САЩ и техните съюзници наистина да покажат мускули. Броят на хората и предприятията, засегнати от санкции, достигна рекордни нива.

И всичко това се управлява от малко бюро в Министерството на финансите на САЩ на бул. "Пенсилвания" във Вашингтон, окръг Колумбия. Това е OFAC, пълно име: Служба за контрол на чуждестранните активи. Това е малка, невзрачна агенция с политически чувствителна мисия, в която работят само 200 души с годишен бюджет малко над 30 милиона долара. Не е много. Междувременно тази служба държи целия свят за гърлото, разрушава бизнеси, ограбва конкурентите и враговете на Америка от тяхната собственост. Едни от основните й инструменти са санкциите. Още: Анализ: Какво (не)постигнаха санкциите срещу Русия?

OFAC администрира икономическите санкции на Съединените щати под шапката на борба с контрабандистите, наркотрафикантите и терористите. Официални документи на правителството на САЩ обаче изрично посочват, че OFAC допринася за постигането на цели във външната политика, икономически цели и цели на националната сигурност. Тази служба има уникалната способност да „откачи” всеки икономически участник от долара, доминиращата валута на финансовите транзакции и международната търговия.

OFAC използва различни форми на санкции. Службата е особено непримирима към враговете на Америка като Иран, Куба, Северна Корея и Сирия. Именно те най-често попадат под „всеобхватни санкции“, тоест по същество под ембарго. Наскоро към тях бе присъединена Русия, макар че досега санкциите бяха насочени главно към Крим. Офисът гледа и към редица други държави, като Беларус, Мианмар, Либия и Венецуела. Днес на хоризонта се появява боец в супер тежка категория - Китай, който все повече се превръща в обект на икономически и финансови ограничения, рестрикции, репресии, забрани, ограничителни мерки и всякакви бариери.

Пълното търговско ембарго означава абсолютна забрана на търговията и замразяване на активи, което кара обекта на санкциите да загуби контрол над парите и имуществото си и да бъде лишен от всички активи. Освен това му е забранено да влиза в САЩ. Още: Анализ: Приоритет на САЩ не е войната в Украйна, а тази с Китай

Главният инструмент в борбата с останалия свят са списъците. Основният се нарича “SDN List” (Specially Designated Nationals and Blocked Persons). Жертвите естествено са “посочени” от американските власти. Може да се нарече “Черен списък”. "Преди войната в Украйна в него бяха изброени около 10 хиляди души, предприятия и институции. По време на президентството на Джо Байдън в тези списъци бяха добавени повече от 5500 нови лица. Тези, които се озовават в тях, трябва да бъдат избягвани от съвременния бизнес свят. С тях не могат да контактуват нито лица, нито компании, които имат каквато и да е връзка със Съединените щати", пише още Myśl Polska.

В сравнение с военните разходи тази институция е много евтина за американския бюджет. Целият бюджет на Департамента за борба с тероризма и финансовото разузнаване (TFI - структурата, на която се отчита OFAC) е 244 милиона долара. В същото време той расте доста бързо: през 2018 г. бюджетът възлиза на 122 милиона долара. Само малка част от тези пари отиват в OFAC.

Икономическият удар със санкции е деликатна и сложна операция. Той включва много правителствени агенции, включително Белия дом, Държавния департамент (МВнР), правосъдни агенции, Министерството на финансите и разузнавателните служби. Освен това OFAC е „главният нервен център“ на тези операции. Нейните служители се прехвърлят от един фронт на икономическата война на друг – от Северна Корея в иранския сектор, а оттам на широкия руски фронт. Това изисква подходящи компетенции, опит и работоспособност. Още: ЕС ще започне тотална икономическа война срещу Русия

Всички служители трябва да преминат проверка за сигурност, така че е трудно случаен човек да стигне до OFAC. Икономическата война, както всяка друга, изисква дисциплина и максимална лоялност. Освен това нито един от тези 200 служители не е назначен с партийни протекции. Това е твърде сериозен въпрос, за да бъде оставен на някакви некомпетентни братовчеди на политици.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com