Цената на петрола се оказа по-важна от мира в Украйна

10227
 Цената на петрола се оказа по-важна от мира в Украйна
Снимка: Getty Images

Въпреки, че кабинетът на щатския президент Джо Байдън планира серия от тежки санкции срещу Русия, ако страната пристъпи към нахлуване в Украйна, санкциониране на руския енергиен бизнес изглежда няма да има, тъй като подобен ход би ударил световната икономика и цените на горивата на местния пазар, предава CNN, позовавайки се на трима източници от властта.

"Опитваме се да го направим по такъв начин, че да имаме списък с варианти. Няма да направим всичко от този списък наведнъж", посочва един от източниците. "Енергийните санкции са по-екстремна възможност, ако се наложи. Не виждам тя да бъде в първия транш (от санкции). Човек винаги иска да държи асо в ръкава си", казва източникът.

Запитани за коментар от Съвета за национална сигурност на Белия дом посочват на CNN коментарите, направени от съветника по националната сигурност Джейк Съливан във вторник, в които той предполага, че санкциите ще бъдат тежки. Държавният департамент отказа коментар.

Представители на властта вярват, че има очевидна връзка между рейтинга на президента Джо Байдън, енергийните цени и желанието да не се клати лодката.

Но експерти предупреждават, че избягването на тежки мерки срещу руския енергиен сектор - нещо, което може да засегне международния пазар на петрол, би означавало, че санкциите няма да бъдат достатъчно силни да възпрат Путин.

Главоблъсканица

"Би било много трудно да се нанесат сериозни икономически щети на Русия без да се засегнат енергийните пазари", коментира Едуард Фишман, бивш представител на Държавния департамент на САЩ, който сега се подвизава в неправителствената организация Атлантически съвет.

"Петролът и газът са отговорни за 40% от руския федерален бюджет", казва той, добавяйки, че ако САЩ и Европа "планират да наложат сериозни икономически санкции на Русия, не могат изцяло да избегнат енергийния сектор".

Джо Байдън: Няма да се намесим с военна сила в случай на руска агресия в Украйна

Ако руските войски на украинската граница започнат офанзива, отговорът на САЩ ще бъдат жестоки санкции. Военна сила в помощ на Украйна ...

Източник, запознат с въпроса, коментира, че "възможностите, които са били презентирани пред президента биха причинили значителни разходи за руската икономика и финансова система".

Но главоблъсканицата как точно да се структурират санкциите демонстрира как външната и вътрешната политика могат често да се окажат преплетени.

Освен това, взаимоотношенията на кабинета на Байдън с европейските съюзници може да откаже Белия дом от евентуални санкции срещу руските енергийни компании. Това е така, защото Русия е най-големият износител на петрол и природен газ към Европейския съюз и един евентуален удар върху тези доставки може да доведе до сериозни последици насред зима.

Сред възможните действия на САЩ попадат опции като възпиране на руските енергийни компании от достъп до дълговите пазари, ако Москва предприеме ходове за нахлуване в Украйна. Подобни санкции бяха наложени през 2014 година, когато Русия анексира Крим. Съществуват страхове обаче, че Русия може да отвърне на санкциите чрез задържане на петролната си продукция и внасяне на хаос на пазарите, отбелязват официални лица.

Длъжностни лица от Държавния департамент, Министерството на финансите на САЩ и Съвета за национална сигурност се срещат редовно, за да разработят варианти за санкции, като вярват, че има начин да се изработят сериозни икономически мерки, които да навредят достатъчно на Русия, без да ударят международната икономика. Част от стратегията им е да изготвят варианти за множество серии от санкции, обяснява висш служител на администрацията.

Макрон ще разговаря с Путин и Зеленски за Украйна

Френският президент Еманюел Макрон ще разговаря с руския лидер Владимир Путин и украинския президент Зеленски през следващите дни за кр...

Според източник на CNN от властта посочва, че първата серия от санкции навярно ще включва рестрикции, насочени към руски банки и други финансови институции. Друг източник от администрацията добавя, че САЩ и европейските съюзници осъзнават, че тежки санкции "биха дошли някакъв косвен риск" и навярно биха засегнали европейските икономики.

Но източниците посочват, че има широко разбиране, че леки санкции няма да отблъснат руската агресия, а съюзниците са наясно, че евентуална инвазия в Украйна би била далеч по-дестабилизираща за Европа, отколкото удар по икономиките им.

Друг представител на Държавния департамент, заместник-секретарят Виктория Нюланд, каза, че САЩ обсъждат последиците от енергийния сектор с европейските съюзници. „Това е част от това, което обсъждаме с нашите съюзници и партньори, докато изграждаме пакетите от санкции, че трябва да разберем излагането на съюзници и партньори, но също и рисковете за г-н Путин и неговото правителство“, каза Нюланд пред Сената. „Както знаете, енергията е дойната крава, която позволява тези видове военни разгръщания. Така че Путин се нуждае от енергията, за да влива, толкова колкото и потребителите се нуждаят от нея", казва тя.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан не уточни публично детайли относно икономическите мерки, обмисляни от кабинета на Байдън, но посочи пред журналисти, че САЩ са дали да разберат на Русия какви мерки имат предвид. "Ще ви погледна в очите и ще ви кажа, както президентът Байдън погледна президента Путин в очите и му каза днес, нещата, които не направихме 2014 година се готвим да направим сега", каза Съливан.

САЩ имат възможността да наложат тежки мерки, тъй като световните финансови пазари са дълбоко зависими от щатските валута и банки.

Средства за максимално постигане на целта

Вместо с военна помощ канадци предложиха да помогнат на Украйна с кафе и понички

Читатели на канадското издание The Globe and Mail коментираха находчиво призива на военния министър на Украйна Алексей Резников към САЩ...

"Сравнителната мощ на САЩ във финансовия свят в световен мащаб досега изпреварва всичко, което САЩ имат на енергийните пазари или по другаде", казва Брайън О'Туул, бивш представител на Министерството на финансите и настоящ член на Атлантическия съвет.

Но експерти посочват, че кабинетът на Байдън трябва да изиграе най-силните си карти в дипломатическите разговори сега, преди да е станало твърде късно.

"Точката за максимален ливъридж е сега, преди Путин да реши да нападне Украйна. Ако руски части се изсипат през границата, а Западът наложи санкции, играта вече ше е загубена. Губим. Не искаме да стигнем то този момент. Поради това е толкова важно заплахата със санкции да бъде сериозна и правдоподобна сега. Трябва да промени анализа на Путин за разходите и ползите от нахлуването в Украйна", казва Едуард Фишман от Атлантическия съвет.

Съветник на украинския президент Владимир Зеленски повтори тази оценка, казвайки пред CNN, че смята, че налагането на санкции само след нахлуването на Русия би било безполезно и че трябва да бъдат наложени поне някои санкции, за да се накара Русия да се оттегли.

„Мнението на Киев е, че всякакви бъдещи санкции, ако Путин нахлуе, вече са взети предвид от Москва и осигуряват възпираща стойност, близка до нула“, каза съветникът. „Въпреки това, налагането на силни санкции сега – с вградени в тях разпоредби за отмяна, ако Русия предприеме реални стъпки за деескалация – има шанс да проработи."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com