Даваш всички спестявания - не получаваш жилище: Имотната криза, която може да съкруши Китай

5371
Даваш всички спестявания - не получаваш жилище: Имотната криза, която може да съкруши Китай
Снимка: Getty Images

В средата на миналата година китайски граждани в десетки градове излязоха на протести и бойкотираха изплащането на ипотечните си кредити, а страната бе изправена пред колапс. Китайската комунистическа партия някак си успя да удържи положението и да не позволи балонът на имотния пазар да се спука. Кризата обаче продължава и днес, над година по-късно – дори има още по-притеснителни новини.

Още: Балонът на имотния пазар в Китай е на път да се спука: Банките са в капан, а стотици хиляди протестират

Търговията с акции на най-големия строителен предприемач China Evergrande Group беше спряна в четвъртък след съобщенията, че президентът ѝ е бил поставен под полицейско наблюдение, съобщи „Ройтерс“. Рискът за ликвидация на компанията нараства все повече, а подобен сценарий би съкрушил икономиката на Китай.

Как започна всичко?

Случващото се в най-многолюдната страна в света прилича на мащабна понци схема, в която губещи са вложителите. Големите строителни предприемачи като Evergrande надуват балона, защото вместо да строят с парите, получени от гражданите за имоти, те ги инвестират в купуване на още земя за още повече обекти.

Заеми на стойност трилиони долари се оказаха в опасност от неизпълнение през 2022 г. Експерти дори предупреждаваха, че това може да е по-лоша финансова криза от тази през 2008. Причината - над 70% от спестяванията на китайските семейства е инвестирано в недвижими имоти. Изведнъж се оказа, че хората са си платили за жилища, които още не се строят и чийто строеж може би няма и да започне заради порочните практики на големи играчи в бранша.

Местните правителства също се облагодетелстват, тъй като дават под наем земи за още имоти на Evergrande и други компании, а така поддържат схемата. Мнозина смятат, че парите им са безвъзвратно загубени.

Още: Нови данни за цените на жилищата, продължава ли поскъпването?

Една тъжна история

"Когато си помисля за това, плача", казва китайка пред BBC за дома, който е купила. "Трудно е и съжалявам за сина си и за себе си". 

През 2021 г., само няколко месеца преди китайският гигант Evergrande да покаже първите признаци на криза, Гуо Тянран (чието име е променено от BBC) и съпругът ѝ купуват апартамент за единственото си дете от най-големия строителен предприемач. Първоначалната вноска от 30 000 долара е събрана доста трудно от двамата за все още непостроения апартамент. Ангажирали са се да използват 75% от доходите си за изплащане на ипотеката.

Снимка: Getty Images

"Искахме да помогнем на сина си, за да му осигурим жилище, в което да живее и да започне работа, след като завърши колеж", казва жената. Но само няколко месеца след покупката им Evergrande започва да се пропуква.

Още: Сателитни изображения: Наскоро Русия, Китай и САЩ са разширили ядрените си площадки (ВИДЕО)

В Хънан, централната китайска провинция, където са купили жилището, строителните работи са спрени. "Видяхме как се изгражда основната рамка и изведнъж чухме, че Evergrande пропада. Строителството спря миналата година", казва тя.

През септември 2021 г. Evergrande не успява да изплати повече от 100 млн. долара на офшорни кредитори. По това време се изчисляваше, че фирмата има над 1,5 млн. недовършени жилища. Фалиралата фирма прекара последните 18 месеца в опити за оздравителна сделка, но новината от тази седмица, че нейният основател Хуей Ка Ян и други висши ръководители са били задържани от полицията, поднови тревогата за бъдещето ѝ.

"Използвах част от парите си за пенсия за първоначалната вноска. Ще изплащаме ипотеката през следващите 30 години", добавя Гуо, на която първоначално е било казано, че ще получи ключовете до декември тази година.

"Не искаме да останем без нищо", допълва тя. Това е притеснение, което споделят и много други хора, вложили спестяванията си в нов дом - че мечтите им са унищожени.

Още: Ние ли сближихме Русия и Китай толкова, чудят се в САЩ

Evergrande не е единствена

Големият проблем е, че Evergrande не е единственият предприемач в областта на недвижимите имоти, който има сериозни проблеми. Друг гигант - Country Garden, отчете рекордна загуба за полугодието в размер на 6,7 млрд. долара. Анализаторите изчисляват, че е продал един милион жилища, които все още не са завършени.

"Почти си купих апартамент от Country Garden", казва 31-годишната Джан Мин, която също живее в Хънан. Тя разказва пред BBC, че заедно с годеника си са планирали да купят жилището като свой семеен дом. Къщата на родителите ѝ е построена от Country Garden, а на младата двойка е било казано, че може да купи имот с отстъпка през август. Но те размислили, когато чули, че фирмата е на ръба на фалита.

Още: Кризата в германския жилищен сектор се задълбочава

Цялата икономика е застрашена

Пазарът на недвижими имоти в Китай представлява една трета от икономиката на страната, което подхранва опасенията за въздействието върху съпътстващите отрасли - от строителни материали като стомана и цимент до домакински уреди.

Това е още една криза за Пекин, който се бори също така със забавянето на растежа, спада на износа и безработицата сред младите хора, която надхвърли 20%.

Снимка: Getty Images

Пекин се опитва да смекчи обществения гняв. Държавните медии не съобщиха почти нищо за това, че Хуей Ка Ян е поставен под полицейско наблюдение, а външното министерство изглеждаше, че не може да отговори на въпросите на репортерите по темата по време на ежедневния си брифинг в четвъртък. Новината обаче е водеща в китайските социални мрежи като Weibo. Само по темата за Хуей има повече от 600 милиона мнения.

Мнозина в Weibo критикуват начина, по който Evergrande и други имотни гиганти са били допуснати да стигнат дотук. Защо не е имало достатъчно защита за купувачите, питат потребителите.

"Заради неадекватните механизми и регулации почти се превърна в норма, че компаниите могат да "избухнат"", гласи един от коментарите.

Изглежда, има опасения, че кризата с недвижимите имоти може да се разпространи сред повече строителни предприемачи, тъй като ситуацията с Evergrande разкри системни недостатъци - ефектите от прекомерното заемане на средства и дълбоките отстъпки за привличане на купувачи са източили хазната на фирмата.

Гуо казва, че тя и други купувачи не остават безучастни. Създали са три групи в WeChat, всяка от които има близо 500 членове. "Организирахме се да отидем при правителството. С толкова много от нас те няма как да не се съобразят с това", казва тя.

И разказва, че е била предупредена от местни служители да не говори пред медиите. Получила е обещания, че строителните работи в имота на Evergrande, където е купила апартамент, скоро ще бъдат възобновени. Няколко членове на нейната група проверяват строителната площадка всеки ден, но виждат само няколко работници и минимален напредък.

"Някои от нас спряха да плащат ипотеката", казва Гуо. Банките също са в капан.

Още: Русия предупреди Китай: Дърпаме шалтера за тока, ако не плащате

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com