Европа подсигури газа за зимата. Как обаче ще се справи Украйна?

3548
Европа подсигури газа за зимата. Как обаче ще се справи Украйна?
Снимка: Gazprom

Европейският съюз е близо до постигане на целите за запълване на газохранилищата повече от два месеца предсрочно. Това може да даде нов тласък за икономиката на блока, след като той прекъсна почти всички енергийни връзки с Русия миналата година заради войната в Украйна.

Още: Има ли Европа достатъчно газ за зимата?

Газовите резерви на ЕС за тази зима - добри

Нови данни показват, че газовите хранилища на ЕС скоро ще бъдат докрай запълнени и в тях ще бъдат напомпани около 100 милиарда кубически метра газ, което ще покрие 25-30% от газовите нужди на страните от блока през зимните месеци. Ситуацията с енергийната сигурност в Европа обаче остава нестабилна и зависи от колебанията във вноса на втечнен природен газ, който може да бъде доста нестабилен.

Миналия юни, няколко месеца след началото на инвазията на Русия в Украйна, ЕС прие нови правила, изискващи от държавите-членки да запълнят газовите хранилища до поне 90% от капацитета си до 1 ноември всяка година, считано от 2023 г. Безпокойството от възможен сериозен енергиен недостиг миналата зима накара членовете на ЕС, предимно Германия, да финансират значително увеличение на енергийните доставки през 2022 г. Заради това блокът завърши студения сезон с необичайно високо ниво на енергийни резерви в резултат на сравнително мека зима.

Бързото натрупване на газ доведе до по-ниски цени. Това помогна на Европа да избегне дълбоката рецесия, от която мнозина се страхуваха миналата година.

Сега, съоръженията за съхранение на газ в Европейския съюз са пълни на 90%, като 11 от 27-те страни членки на блока са над нивото от 90%, а повечето други вече са близо до него, според последните данни, публикувани от индустриалната група Gas Infrastructure Europe.

Германия е най-големият потребител на газ в блока - германските хранилища вече са пълни на 93,2%, а България - 91,8%. Най-ниската цифра е регистрирана в Латвия - 79% (данните са към 21.08.23). Струва си да припомним, че в края на март нивото на запълване на газохранилищата в Европейския съюз беше 56%.

Говорителят на Европейската комисия Щефан де Кеерсмакер нарече последните данни за запълването на газовите хранилища "страхотна новина" за континента.

Още: Европа разполага с 60 млрд. куб.м. газ в хранилищата

Трудностите с газа не са минало

След избухването на конфликта в Украйна Европейският съюз забрани вноса на петрол и въглища от Русия, но не наложи подобни санкции върху газа. Москва обаче на практика спря да доставя газ за ЕС от средата на 2022 г. поради подкрепата на блока за Киев.

В известен смисъл бързото натрупване на запаси е отражение на икономическа слабост. Индустриалното търсене на газ, което падна през миналата година на фона на рязкото покачване на цените, не се е възстановило, тъй като част от производствената дейност се е изместила към региони с по-ниски цени на електроенергията.

С наближаването на новата зима енергийната ситуация в Европейския съюз остава доста несигурна, тъй като войната в Украйна продължава без признаци на уреждане. Континентът замени зависимостта си от руския държавен енергиен гигант Газпром с втечнен природен газ (LNG), доставян от Съединените щати, Близкия изток и другаде. Доставките за Европа бяха редовни, защото икономическите трудности, пред които е изправен Китай, намалиха търсенето в Азия.

Пазарът на LNG може да се окаже несигурен, защото ураганите в Мексиканския залив може да попречат на износа на газ от САЩ за ЕС, а евентуална много студена зима в Европа значително ще усложни доставките, казаха анализатори.

Междувременно заплахата от стачки в големи заводи за втечнен природен газ в Австралия предизвика два скока в цените на газа в Европа през август. В четвъртък, 17 август, анализатори от Citigroup оповестиха, че търговците трябва да се подготвят за изключителна нестабилност на пазара, докато Chevron и Woodside Energy, собствениците на завода, се опитват да предотвратят стачките.

За да оцелеят миналата зима, Европейската комисия предложи на страните-членки на блока да намалят потреблението на газ с 15%. Всъщност потребителите са го намалили с почти 18%, като половината от това потребление идва от домакинствата.

Още: В България още няма план за пестене на газ. Какво предприеха другите държави от ЕС?

"Разбира се, ние оставаме бдителни и сме напълно наясно с потенциалните рискове. Въпреки това, предвид всички мерки, които бяха предприети през последните 15 месеца, днес сме в по-добра позиция и по-добре подготвени за предстоящата зима, тъй като сме в състояние да минимизираме въздействието на нестабилността на световните газови пазари", каза Кеерсмакер.

А Украйна?

Данните на Асоциацията на операторите на газова инфраструктура в Европа (Gas Infrastructure Europe, GIE) показват, че в момента газовите хранилища на Украйна са запълнени само на 28%.

Миналата зима Русия нанесе удари срещу енергийната инфраструктура на страната, което доведе до чести мащабни прекъсвания на електрозахранването в Киев и други големи градове.

Хранилищата в Европа вече са толкова пълни, че през последните няколко седмици компаниите прехвърлят газ в подземни хранилища в обхванатата от конфликта Украйна Според властите в Киев до началото на зимата това гориво ще увеличи запасите в ЕС с 4%, превръщайки се в допълнителен буфер. Тази цифра може да бъде по-значима, ако ЕС успее да се опита да създаде подкрепяна от държавата програма за газово застраховане в Украйна. Засега компаниите не са склонни да застраховат гориво, съхранявано във военна зона.

В момента Русия контролира териториите, където се намира Запорожката атомна електроцентрала, която преди конфликта генерира около 20% от електроенергията, консумирана в Украйна. В момента тази електроцентрала, която е най-голямата в Европа, реално е спряна. Но по темата "ядрена енергетика" в Украйна Великобритания, която не е член на ЕС, взе директно отношение: Великобритания дава пари на Украйна за ядрено гориво

В опит да увеличи доставките за Европейския съюз, Европейската комисия тази година въведе съвместна програма за закупуване на газ, която позволява комбинирано търсене от членовете на блока. През май беше проведен първият международен търг по тази програма.

Още: Мир между Украйна и Русия: Какви са перспективите?

Автори: Лорънс Норман и Джо Уолъс, The Wall Street Journal

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Неочаквано повишение на инфлацията в Швейцария

Обявиха с колко ще се забави пускането на газовия терминал край Александруполис

Светлина в тунела за германската автомобилна индустрия

Търговията на Русия с Иран се оказа нерентабилна

Съдят OpenAI и Microsoft за нарушаване на авторските права на медии

Пълен обрат с цените на петрола само за часове

Еврото тръгва в нова посока спрямо долара

Фед обяви ще намалява ли скоро лихвите

Лукашенко иска втора АЕЦ в Беларус

Застрахователи: Таванът на цената върху руския петрол не работи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com