Европа поглежда към Африка в търсене на нови източници на природен газ

1432
Европа поглежда към Африка в търсене на нови източници на природен газ
Снимка: LNG Industry

Енергийната криза в Европа накара лидерите на страните от ЕС да започнат да поглеждат към различни дестинации в търсене на алтернативи на руските газови доставки. Африка изглежда е една от тях.

Нов проект за изграждане на терминал за втечнен природен газ на западния бряг на Африка, приковава вниманието на Европа, макар и все още да не е завършен. Неслучайно през последните седмици той беше посетен от лидерите на Германия и Полша.

ЕС планира засилване на сътрудничеството със страни от Африка в енергийната сфера

Европейският съюз планира са задълбочи сътрудничеството си с африкански страни, за да замени вноса на руски природен газ и да намали за...

Проучванията сочат, че газовото поле край бреговете на Сенегал и Мавритания съдържа около 425 милиарда куб. м газ, което е повече от пет пъти от цялото потребление на Германия за 2019 година. Терминалът е завършен на около 80%, а добивът се очаква да започне не по-рано от края на следващата година, пише Associated Press, цитирана от БТА.

Този проект няма да реши енергийната криза в Европа, отприщена от руската инвазия в Украйна, но все пак идва навреме, за да помогне за решаване на проблемите в дългосрочен план, казва Гордън Бирел от BP, която участва в развитието на проекта.

"Сегашната ситуация в света показва, че разработването на проекти за втечнен природен газ може да играе ключова роля в гарантирането на енергийната сигурност на отделни държави и цели региони", каза той по време на енергийна среща в Западна Африка в края на миналия месец.

Въпреки че Африка разполага с огромни запаси от природен газ, а страни като Алжир са свързани с Европа с газопроводи, липсата на инфраструктура и проблеми със сигурността пречат на производителите от други части на континента да увеличат износа.

Нигерия разполага с най-големите газови залежи на континента, казва говорител на петролното министерство в Абуджа. В същото време едва 14 на сто от втечнения природен газ, внасян в Европа, идва от тази държава. Проектите в Нигерия се сблъскват с куп проблеми - от корупция и високи цени до тероризъм и енергийни кражби.

Войната в Украйна съживи европейското търсене на петрол и газ от Африка

В желанието да компенсира руските доставки на петрол и газ, Европа съживява търсенето си на африкански горива. Преди енергоносителите о...

Мозамбик, който едва наскоро откри, че разполага с големи газови резерви, е принуден да бави развитието на проектите, тъй като те са подложени на атаки от действащите в северната част на страната ислямистки екстремисти.

Изправени пред заплахата да бъдат лишени изцяло от руския газ, европейските лидери през последните месеци се обърнаха спешно към други страни производители на синьо гориво - Норвегия, Азербайджан и Катар, но и все повече започнаха да гледат на Африка като на реалната алтернатива.

През юли Италия подписа договор на стойност 4 милиарда долара за внос на газ от Алжир, а месец по-късно Египет сключи споразумение с ЕС и Израел да увеличи продажбите на втечнен природен газ. Сделка с Италия договори и Ангола.

Макар и сделката от юли да даде възможност на най-голямата италианска енергийна компания Eni да започне производство в Алжир, все още не е ясно кога този газ ще потече към Европа, тъй като в договорите липсват конкретни параметри, смятат анализатори.

Африканските лидери искат страните им да спечелят от "енергийния глад" на Европа, но не възнамерявт да изнасят всичките си ресурси, тъй като и самата Африка изпитва подобни проблеми. По неофициални изчисления около 600 милиона африканци нямат достъп до електричество.

В Испания: Опашка за доставки на втечнен газ, няма къде да се разтоварва

Десетки кораби с втечнен природен газ кръжат край бреговете на Испания, без да могат да намерят места за разтоварване, съобщава Euracti...

На този етап Алжир е най-големият доставчик на газ за Европа от Африка. Над 60 процента от добива на газ на Черния континент идва от тази страна и Египет. Засега обаче това не е достатъчно за пълна замяна на руския газ, смята Махфуд Кауби, професор по икономика и енергетика в университета в Алжир. "Годишният добив на газ в Русия възлиза на 270 милиарда куб. м, а този в Алжир е едва 120 милиарда, 70 процента от който е за вътрешния пазар", казва Кауби.

През настоящата година Алжир е изнесъл по тръби около 31,8 милиарда куб. м, посочва Том Пърди, газов анализатор за "Стандарт енд Пуърс комодити инсайтс". "От клочово значение е колко може да бъде увеличен добивът в Алжир, като се има предвид колко много газ потребява тази страна", казва той.

Египет, който се нуждае от твърда валута, няма този проблем и възнамерява да изнася колкото се може повече газ. Страната дори вече намалява климатиците в моловете и светлините по улиците, за да пести и продава. Премиерът Мостафа Мадбули заяви неотдавна, че Кайро се надява на допълнителни 450 милиона долара месечно, като пренасочи 15 на сто от газа, потребяван в страната, за износ, съобщават местни медии.

Над 60 на сто от газовото потребление на Египет отива за генериране на електричество, а износът е основно насочен към Азия. Новата тристранна сделка с ЕС и Израел ще даде възможност на страната да служи като посредник за износ на израелски газ за Европа, тъй като разполога с много мощности за втегняване и износ по море.

В Нигерия афишираните от години амбициозни планове тепърва трябва да се реализират. Засега страната изнася едва 1 на сто от огромните си газови залежи.

Китай спира препродажбата на втечнен природен газ за Европа

Управляващите в Пекин са поискали от държавните китайски компании, занимаващи се с внос на енергоносители, да спрат да препродават втеч...

Проектът за изграждане на 4400-километровия Транссахарски газопровод до Алжир е замразен от 2009 г., най-вече поради високата си цена от над 13 милиарда долара, но не само. Експерти и политици предупреждават, че дори и да бъде построен, газопроводът ще се сблъска със същите проблеми, които изпитва и петролната индустрия на страната - постоянни атаки от страна на ислямисти и вандали.

На юг Мозамбик има амбицията да стане важен износител на втечнен природен газ, след като през 2010 г. край бреговете на страната в индийския океан бяха открити големи газови залежи. Френската TotalEnergies инвестира 20 милиарда долара в разработването им, но миналата година проектът беше спрян заради неспирашите ислямистки атаки. Мозамбикските власти обещаха да решат проблема, за да може работата по проекта "Палма" в провинция Кабо Делгадо да продължи, но засега той си остава замразен.

Италианската Eni също работи в Мозамбик, след като откри газ там през 2011 г. и 2014 г. Компанията изгради платформа на 80 км от брега, далеч от насилието в Кабо Делгадо. Това е първата плаваща платформа за втечнен природен газ в дълбоки води край бреговете на Африка, а капацитетът й е 3,4 милиона тона годишно, казват от Eni. На 2 октомври процесът по втечняване започна, а първата пратка за Европа отплава преди броени дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com