Китай натиска компании да не работят с Литва, иначе ги реже от пазара си

5351
Китай натиска компании да не работят с Литва, иначе ги реже от пазара си
Снимка: iStock

Китай е поставил ултиматум на международните компании да скъсат връзки с Литва или ще бъдат изключени от достъп до китайския пазар, посочват пред Reuters представител на латвийското правителство и браншова индустриална организация.

Китай влоши дипломатическите си връзки с Латвия през миналия месец, като повод за това бе отварянето на представителство на Тайван в столицата на малката европейска страна Вилнюс.

Управляващата коалиция в Латвия се съгласи да подкрепи Тайван през ноември миналата година, подкрепяйки "тези, които се борят за свобода" в Тайван, като по този начин постави под риск взаимоотношенията си с Китай.

Китай разглежда Тайван като част от своята територия, въпреки, че островът има собствена администрация и демократично избрано правителство, като оказва натиск на страните по света да преустановят връзките си с Тайван.

По-рано през този месец, говорител на китайското външно министерство посочи в изявление, че Литва е игнорирала "силното възражение" на Китай срещу отварянето на представителството на Тайван.

Тайван има други представителства в Европа и САЩ, но те се водят на името на град Тайпе, за да бъде избегната връзката с Тайван.

Директната търговия на Латвия с Китай е със скромни размери, но базираната на износ икономика на страната е дом на стотици компании, които произвеждат продукция като мебели, лазери и храни и облекло за международни корпорации, които продават стоката си на китайския пазар.

"Те (Китай) изпращат съобщения до мултинационални компании, че ако използват части и доставки от Литва, вече няма да имат право да продават на китайския пазар или да получават доставки там", казва Мантас Адоменас, зам.-министър на външните работи на Литва.

"Станахме свидетели на това как някои компании анулират договори с литовски доставчици", казва той без да споменава имена на компании или засегнати доставчици.

Заплахите станаха реалност

Литовската конфедерация на индустриалците, организация, която представлява хиляди литовски компании, потвърди, че някои мултинационални компании, които купуват стоки от литовски доставчици, са били насочени от Китай.

„Тази седмица беше първият път, когато видяхме пряк китайски натиск върху доставчик да се откаже от стоки, произведени в Литва“, каза Видмантас Янулевичус, президент на конфедерацията. "Преди имаше само заплахи, че може да се случи, сега те станаха реалност."

„Най-болезнената част за нас е, че това е европейска компания“, каза Янулевичус, визирайки мултинационалната компания. „Много литовски предприятия са доставчици на такива компании.“, казва той без да назовава конкретни имена на фирми.

Литва планира да създаде фонд, чрез който да защити местни компании от китайските действия, посочва представител на властта пред Reuters.

Литовското правителство е в разговори с компании, които са в риск от действията на Китай, обмисляйки да насочи финансова подкрепа към тях под формата на кредити.

Литва се е обърнала и към Европейската комисия за подкрепа.

В писмо, изпратено по-рано тази седмица до висши служители в ЕК, видяно от Reuters, литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис поиска подкрепа за отпор на Китай.

„Необходима е силна реакция на ниво ЕС, за да се изпрати сигнал до Китай, че политически мотивираният икономически натиск е неприемлив и няма да бъде толериран“, се казва в писмото.

Европейската комисия отговори в изявление, че ЕС е готов да се изправи срещу всички видове политически натиск и принудителни мерки, прилагани срещу всяка държава членка.

Литва напуска форума за сътрудничество с Китай 17+1

Литва обяви, че напуска форума за сътрудничество с Китай във формат 17+1 с държавите от Централна и Източна Европа. Аргументът на Вилню...

„Развитието на двустранните отношения на Китай с отделните държави членки на ЕС оказва влияние върху цялостните отношения между ЕС и Китай“.

Попитан за действията на Китай, Джордж Магнус от Китайския център на Оксфордския университет коментира, че действията на Китай са необичайни и няма примери за такива действия в миналото.

Адоменас каза, че китайските власти също ограничават износа за Литва, включително чрез спиране на гаранциите за експортни кредити за литовския внос от Китай.

"Това е засегнало хранителните продукти, лазерите, суровините, фармацевтичните продукти, мебелите, облеклото."

„Няма да се огънем под този натиск“, казва той. „Това, което решихме да направим, като наречем Тайван Тайван, зависи от Литва, а не от Пекин.", казва той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com