Кристалина Георгиева коментира ще се кандидатира ли за втори мандат начело на МВФ

1034
Кристалина Георгиева коментира ще се кандидатира ли за втори мандат начело на МВФ
Снимка: Getty Images

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви пред агенция Ройтерс, че не е фокусирана върху това дали ще търси втори мандат начело на институцията. До края на петгодишния и мандат остават само седем месеца. 

Георгиева отбеляза, че съсредоточена върху настоящата си работа като управляващ директор на МВФ. "Вижте, имам работа за вършене в момента", посочи тя в интервю за Ройтерс в кулоарите на среща на финансовите министри и централните банкери на групата Г-20 в Сао Пауло, Бразилия.

"Винаги съм била на мнение, че вие вършите работата, която имате - не някаква хипотетична в бъдеще. Така че ме оставете да си върша работата", отбеляза тя.

Още: Готови ли сме за приемане на еврото: Асен Василев и Кристалина Георгиева дискутираха темата

Ройтерс отбелязва, че Георгиева, икономист от България, е втората жена, която оглавява МВФ и първата от нововъзникваща пазарна икономика.

Георгиева премина през огромни сътресения

Самоопределяща се като "вечен оптимист", Кристалина Георгиева премина като шеф на МВФ през огромни сътресения за глобалната икономика, вариращи от избухването на глобалната коронавирусна пандемия само месеци след встъпването ѝ в длъжност - до руската инвазия в Украйна в края на февруари 2022 г.

Георгиева също така преживя голямо лично предизвикателство през 2021 г., когато изпълнителният съвет на МВФ изрази пълното си доверие в нея, след като прегледа обвиненията, че е оказвала натиск върху служители на Световната банка да променят данни в полза на Китай, докато е изпълнявала висша роля в тази институция.

Още: МВФ: Банките да не бързат с намаляването на лихвите

По това време министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди Георгиева, че ще следи отблизо последващите действия на МВФ и ще оценява всички нови факти или констатации, но отношенията на двете оттогава насам са развили в добра посока, отбелязва Ройтерс, цитирайки източници, запознати с двете важни финансистки.

Споразумението Европа- САЩ

Евентуалното избиране на Георгиева за втори мандат би отговорило на продължителните опасения, повдигнати от нововъзникващите пазари и развиващите се страни относно американско-европейския двуполюсен монопол в двете водещи световни финансови институции - МВФ и Световната банка.

Съгласно дългогодишно споразумение европейските страни традиционно номинират кандидат за ръководител на МВФ, докато САЩ номинират кандидат за ръководител на Световната банка. И двете работни места се решават в крайна сметка от борда на директорите на големите международни институции.

В края на 2023 г. ирландското издание Business Post цитира премиера на страната Лео Варадкар да казва, че очаква Кристалина Георгиева да се кандидатира за втори мандат начело на МВФ,, омаловажавайки перспективата ирландският министър на финансите Паскал Донохоу да бъде номиниран за поста.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com