Лихвените плащания по дълга на САЩ скоро може да надминат разходите за отбрана

1805
Лихвените плащания по дълга на САЩ скоро може да надминат разходите за отбрана
Снимка: iStock

Войната на Федералния резерв с инфлацията причинява щети не само на купувачите на жилища и хората със задължения по кредитните си карти в САЩ. Най-голямата икономика в света е притисната и от по-високи лихви по държавния дълг.

Цената на финансиране на огромния дълг на САЩ нараства с бързи темпове на фона на усилията на Фед да укроти инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти.

В рамките на фискалната 2022 година, федералното правителство е направило нетни лихвени плащания в размер на 475 млрд. долара, което е повишение спрямо 352 млрд. долара през предходната година, сочат данните на Министерство на финансите на САЩ, цитирани от CNN.

За сравнение, това е повече от правителствените разходи за обезщетения на ветераните и транспорт взети заедно. Сумата е близка и до разходите за образование, които възлизат на 677 млрд. долара.

Държавният дълг на САЩ нарасна до рекордна стойност

Държавният дълг на САЩ надхвърли 31 трилиона долара за първи път, като това се случва на фона на исторически висока инфлация, повишаващ...

До 2025 или 2026 година САЩ могат да се окажат в ситуация, в която федералните лихвени плащания да надхвърлят целия бюджет за отбрана на страната, според Moody’s Analytics. За сравнение, разходите за отбрана на САЩ за фискалната 2022 година възлизат на 767 млрд. долара.

При все че няма много причини за съмнения в способността на Вашингтон да прави лихвени плащания, растящите разходи за финансиране на американския дълг от рекордните 31 трилиона долара оставят по-малко пространство за Конгреса да харчи за други приоритети, като инфраструктура, климатични изменение, отбрана и прочее.

„Независимо кой ще спечели междинните избори или през 2024 г., ще трябва да се вземат наистина трудни решения. Това наистина ще им върже ръцете“, каза икономистът на Moody’s Analytics Дан Уайт.

Край на безплатните пари

Дълги години САЩ имаше възможността да тегли заеми почти безплатно. Фед държеше лихвените проценти ниски за да стимулира растежа (което подхранваше и инфлацията), а инвеститорите по света с охота изкупуваха щатски дълг. Ситуацията улесни кабинетите на Тръмп и Байдън да поемат агресивно нов държавен дълг.

Но условията започнаха да се променят след като от пролетта на 2021 година инфлацията в САЩ започна да се ускорява, както при другите основни икономики по света.

Дългът на еврозоната възлиза на 94.2% от БВП, България втора по най-нисък дълг в ЕС

Държавният дълг на страните от еврозоната възлиза на 94.2% от брутния вътрешен продукт към края на второто тримесечие на тази година, с...

Това принуди Фед да направи рязък завой от политиката на стимули към режим на борба с инфлацията – ход, който дори според представители на Фед е дошъл прекалено късно.

Заради сериозното ускорение на инфлацията, Фед вече вдигна лихвите с 3 процентни пункта досега през тази година. В сряда тази седмица се очаква ново повишение на лихвените проценти, както и през декември. Това може да вдигне лихвите до 4.5% от 0% в началото на тази година.

Това ще направи финансирането на щатския дълг още по-скъпо през идните години.

„Ниските ставки, следствие от ниската инфлация, са благоприятен фактор. Но високата инфлация е криптонит за политиката за лесни пари и прекомерното харчене“, каза Питър Буквар, главен инвестиционен директор в Bleakley Financial Group.

Още: Силният долар взе неочаквана жертва - малките компании в САЩ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com