Перфектна буря от добри новини охлади възхода на щатския долар

7250
Перфектна буря от добри новини охлади възхода на щатския долар
Снимка: iStock

Щатският долар започна да губи стойност след изненадващите данни за инфлацията в САЩ, която е по-ниска от очакваното през октомври, подхранвайки пазарните надежди, че потребителските цени са достигнали своя пик, което би могло да провокира Федералния резерв да смекчи агресивната си политика за вдигане на лихвените проценти.

Междувременно китайският юан поскъпна по време на следобедната търговия в Азия, след като китайските здравни власти облекчиха някои от тежките COVID ограничения в страната, включително скъсявайки сроковете за карантина при близки контакти с вируса и за пристигащите пътници, пише Reuters.

Юанът на територията на Китай поскъпна с над 1 % в резултат на новините, докато стойността извън пределите на страната докосна връх от 7.0592 за долар, което е най-високото ниво от над месец.

„Това е нещо, за което се говореше, но фактът, че са го направили, е стъпка в правилната посока по отношение на фината настройка на политиката за нулева COVID”, коментира Мо Сион Сим, валутен стратег в Bank of Singapure.

Австралийският долар, който често бива използван като ликвидно прокси на юана, поскъпна с 0.63% до нов седем седмичен връх от 0.6661 щатски долара.

Новозеландският долар също постигна нов двумесечен връх от 0.6040 щатски долара.

Новините за COVID мерките в Китай допринесоха в претеглянето на риска, което отне способността на щатския долар да възстанови загубите моментално.

Как силният долар се превърна в проблем за развитите икономики?

Поскъпването на долара винаги е оказвало негативно влияние на нововъзникващите пазари. Сега обаче ударът се понася по същия начин и от ...

Еврото удължи поскъпването си от 2% за ден, като поскъпна допълнително над паритета с щатския долар до цена от 1.0234 долара за едно евро – най-високото ниво от август насам.

„Може би това е перфектната буря от добри новини”, казва Сим.

Оптимизъм относно инфлацията

Данните в САЩ показват, че индексът на потребителските цени е нараснал със 7.7% на годишна база през октомври, което е най-ниския ръст от януари насам и по-ниско ниво спрямо прогнозираните 8%.

Доларът поевтиня след публикуването на данните, отчитайки най-лошия си ден спрямо японската йена от 2016 година насам, губейки 3.7%. След това обаче доларът възстанови част от тези загуби, като последно добави 0.46% до цена от 141.60 йени.

Британската лира постигна най-високия си дневен ръст от 2017 година насам, добавяйки над 3% за една нощ. Паундът се търгува срещу 1.1713 долара.

Силният долар взе неочаквана жертва - малките компании в САЩ

Силният долар се превърна в главоболие за големите компании в САЩ, част от състава на индексите Dow и S&P 500. Това бе очаквано, тъ...

Индексът измерващ стойността на щатския долар спрямо кошница от избрани валути намаля с над 2%, което е най-високия спад от повече от десетилетие. В петък спадът възлиза на 0.22% до 107.86 пункта.

„Движенията на долара за една нощ бяха доста резки... Мисля, че резултатите в индекса на потребителските цени на САЩ за октомври ще подкрепят аргумента за понижаване на повишението на лихвите на FOMC (Федерален комитет за отворен пазар) през декември,", коментира Карол Конг, валутен стратег в Commonwealth Bank of Australia.

Доходността по щатски облигации намаля осезаемо през нощта, тъй като инвеститорите ревизираха в низходяща посока очакванията си къде лихвените проценти в САЩ ще достигнат своя пик. Доходността по 10-годишните облигации на САЩ падна под 4% до най-ниското си ниво от над месец насам.

Така понастоящем пазарът ценообразува при 71.5% шанс за повишаване на лихвите с 50 базисни пункта и 28.5% шанс за скок със 75 базисни пункта по време на заседанието на Фед през декември. Преди седмица шансовете бяха изравнени.

Още: Защо златото не поскъпва въпреки кризата?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

Британски съд нареди на "Газпром" да прекрати дела срещу "Уникредит"

Глас от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през юни изглежда сигурно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com