Петролът може да се превърне в най-голямата експортна стока на САЩ

1267
Петролът може да се превърне в най-голямата експортна стока на САЩ
Снимка: iStock

Петролът може да се превърне в най-големия експортен артикул за Съединените щати тази година за пръв път в историята, подчертавайки нарастващото влияние на производството и износа на петрол от САЩ върху световния пазар на петрол.

Нарастващото производство на суров нефт в САЩ през последните години и растящият износ след премахването на забраната през 2015 г. превърнаха американското "черно злато" във все по-важна стока на пазара, особено след руското нахлуване в Украйна и наложените от Запада забрани и санкции спрямо руския суров петрол.

Доставките от САЩ компенсираха намаления добив на ОПЕК

Доставките на петрол от страна на САЩ компенсираха някои от съкращенията на производството на "ОПЕК +" през първата половина на настоящата година, като се очаква рекордно по обем производство през 2023 г. и 2024 г. Производството на суров петрол в САЩ се очаква да бъде средно 12,92 млн. барела на ден тази година и да се увеличи до 13,12 млн. барела на ден през следващата година, което биха били нови рекордни стойности, посочи Енергийната информационна администрация на Съединените щати (EIA) при представяне на своите октомврийски краткосрочни енергийни перспективи, предаде БНР.

Още: Петролните цени опровергаха очакванията

Износът на американски петрол също достигна рекордни нива от средно 3,99 милиона барела на ден през първата половина на 2023 г., което е увеличение с близо 20% спрямо първата половина на 2022 г.

По отношение както на обеми, така и на ценово изражение, износът на петрол от САЩ беше най-големият експорт от всички други категории на стоки в американската търговия с останалия свят до август тази година и вероятно това ще се запази за цялата 2023 г. за пръв път в историята, показва анализ на Кен Робъртс от WorldCity, компания, която проследява износа на САЩ въз основа на данни от Бюрото за преброяване на населението.

Само през август стойността на износа на петрол от САЩ в размер на 10,3 млрд. долара имаше най-висок дял от 6% от целия американски износ, следван от експорта на бензин и на други горива, според данни на WorldCity. По отношение на обема, делът на петрола също е най-висок в износа, достигайки цели 24%, следван от експорта на втечнен природен газ ( LNG), бензин и други горива.

Още: Иран се похвали с рекорден износ на петрол

Според анализа на WorldCity, публикуван в списание Forbes, "категорията петрол ще формира най-големия износ на Съединените щати, след като данните за 2023 г. бъдат публикувани в началото на следващата година".

От 2015 г., когато САЩ вдигнаха забраната за износ на суров петрол, която преди това беше само за Канада, износът на американски петрол се повиши успоредно със скока в производството. Ръстът беше по-ясно изразен през последните две години благодарение на нарастващия глобален "апетит" за барели на конкурентни цени на фона на по-ниското предлагане от "ОПЕК +" и ембаргото върху руския суров петрол.

Въпреки факта, че суровият петрол в САЩ е предимно от по-леките сортове, за разлика от най-високите класове петрол на Русия и Близкия изток, американският износ компенсира част от съкращенията на "ОПЕК +" през последните месеци.

Според EIA, през първата половина на 2023 г. Европа беше водещата дестинация за износ на суров петрол от САЩ с обеми от 1,75 милиона барела на ден, водена от експорта за Нидерландия и Обединеното кралство. Азия е на второ място с 1,68 млн. барела на ден, водена от износа на петрол от САЩ за Китай и Южна Корея. Съединените щати също така изнасят значително по-малки количества суров петрол за Канада, Африка и Централна и Южна Америка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com