Петролът се повлия от очакванията за ръст на търсенето и напрежението в Близкия изток

1278
Петролът се повлия от очакванията за ръст на търсенето и напрежението в Близкия изток
Снимка: iStock

Цените на петрола се повишават в ранната търговия във вторник, подкрепени от признаците, че търсенето може да се подобри в Китай и САЩ и нарастващите опасения за разширяващ се конфликт в Близкия изток, който може да повлияе на доставките от региона, предава Reuters.

Фючърсите на сорта Брент поскъпна с 41 цента до 87,83 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 93 цента, или 1,11% до 84,64 долара за барел, след като миналата сесия достигнаха най-високото си затваряне от 27 октомври.

„Възходящите катализатори за цените на петрола продължават да се натрупват, като по-силните от очакваното икономически условия в Китай и САЩ предлагат по-оптимистична перспектива за търсенето, докато геополитическото напрежение в Близкия изток продължава да се нагрява с намесата на Иран“, казва пазарният стратег на IG Yeap Jun Rong в имейл.

ОЩЕ: Oчакванията за по-затегнато предлагане определиха цената на петрола

Производствената активност през март в Китай се разшири за първи път от 6 месеца и в САЩ за първи път от 1-1/2 години, което трябва да доведе до нарастващо търсене на петрол тази година. Китай е най-големият вносител на суров петрол в света и вторият по големина потребител, докато САЩ са най-големият консуматор.

Снимка: iStock

В Близкия изток израелски удар срещу посолството на Иран в Сирия уби седем военни съветници, сред които трима висши командири, отбелязвайки нова ескалация на войната в Газа между Израел и „Хамас“. Разширяването на конфликта, който продължава почти половин година, предизвика опасения относно относно въздействието върху доставките на петрол.

„Към днешна дата пазарът не е бил притеснен от прекъсвания на доставките, като войната остава ограничена. Участието на Иран може да постави доставките му на петрол под заплаха“, пишат анализатори от ANZ в бележка.

ОЩЕ: По-строгите перспективи за предлагане повлияха сериозно на цените на петрола

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, ще проведат онлайн среща на своя Съвместен министерски мониторингов комитет в сряда, за да прегледат състоянието на пазара и изпълнението на съкращенията на добива от страна на членовете. Очаква се членовете да запазят текущата си политика за доставки, като призовават за доброволно намаляване на добива с 2,2 млн. барела на ден до края на второто тримесечие.

Снимка: iStock

Добивът на ОПЕК падна миналия месец с 50 000 барела на ден, което показва, че доброволните съкращения имат някакъв ефект.

По-високата дисциплина в съкращенията на производството от членовете на ОПЕК+ се усеща на място и „пазарът също взема предвид по-големи съкращения на производството от Русия през следващите 3 месеца (вместо някои съкращения на износа по-рано)“, казва Сувро Саркар, ръководител на енергийния сектор на DBS Bank в имейл.

ОЩЕ: Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

„В комбинация с постоянните геополитически рискови събития, включително неотдавнашната атака срещу иранското посолство в Сирия, това може да повиши цените на петрола до 90 долара за барел в близко бъдеще“, добавя той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com