Преосмисля ли Германия затварянето на атомните си централи?

4197
Преосмисля ли Германия затварянето на атомните си централи?
Снимка: iStock

Германия обмисля да отложи затварянето на трите все още работещи атомни централи в страната. Причината е необходимостта от производство на енергия в момент, в който Русия продължава да намалява доставките на газ към най-голямата европейска икономика, пише Business Insider.

Министърът на икономиката разпореди да се състави план за посрещането на най-лошия сценарий, стана ясно от думите на немският канцлер Олаф Шорц в петък в отговор на въпроса дали е възможно да преосмисли поддържането на работата на централите.

Германия налива 17 млрд. евро за да избегне енергиен колапс

Германия ще инвестира 17 млрд. в спасителен пакет за енергийния гигант Uniper SE, който има за цел да предотврати срива на енергийната ...

"Икономическият министър възложи засилени изчисления относно възможно най-лошия сценарий. Нека го видим.", каза Шолц пред Bloomberg.

Въпросът е от изключителна важност за Германия, която постепенно се отказва от ядрената енергия след аварията във Фукушима през март 2011 година. Темата винаги е била обсъждана в страната, в която противниците на ядрената енергия ясно заявяват позициите си още от 70-те години на миналия век.

Миналия месец Шолц отхвърли предложенията за удължаване на експлоатационния период на атомните централи в страната.

Изправяйки се пред енергийна криза обаче, настроенията в Германия относно ядрената енергетика, дори и тези на Партията на Зелените, която ясно заявява позицията си срещу ядрената енергия, започват да се смекчават. 

„В тази криза трябва да предприемаме действия спрямо ситуацията и да вземем предвид всички възможни мерки.“, казва лидерът на Зелените Рикарда Ланг пред немската телевизия в неделя, предава Guardian.

Прогнозата на ОПЕК за 2023 година не вещае облекчаване на петролния пазар

Предварителните прогнози на ОПЕК за петролния пазар през 2023 г. не вещаят облекчения. Изводът е на база нарастващите петролни нужди въ...

„Трябва да предотвратим вълната от бедност.“, добавя тя.

35% от вноса на природен газ в Германия идва от Русия. Елeĸтpoцeнтpaлите внacят пoчти цeлия пpиpoдeн гaз, ĸoйтo изпoлзвaт. Той от своя страна се използва за oĸoлo eднa чeтвъpт oт енергийното производство в cтpaнaтa, сочат данни на миниcтepcтвoтo нa иĸoнoмиĸaтa.

Русия обаче намалява доставките към Германия, посочвайки наложените на федерацията санкции, които забавят справянето с техническите проблеми по „Северен поток 1“, като причина.

В сряда физическите потоци по „Северен поток 1“ се равняваха на едва 20% от общия капацитет. Ограничените количества газ вдигат цените на синьото гориво и увеличават сметките за енергия.

Индустрията в страната също алармира за сериозните икономически последици, които може да причинят пълното спиране на газовите потоци. Πo-paнo тoзи мeceц неназован пpeдcтaвитeл нa пpoфcъюзите в cтpaнaтa ĸoмeнтиpa, чe е възможно сриването на цели индycтpии, а това ще доведе до загубата на хиляди работни места.

Международната агенция по енергетика: Зимата ще е много тежка за Европа

След началото на войната в Украйна наложените санкции на Русия пренаредиха световния енергиен пазар. Това доведе до глобална енергийна ...

„Компаниите очакват да развиват бизнеса си, изправяйки се прид много по-големи трудности през идните месеци. Те също се чувстват незадоволени от сегашното си положение.“, казва Клеменс Фуест, президент на мозъчния тръст Ifo Institute. „Германия се намира на ръба на рецесия.“, добавя той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com