Приятелите на Путин искат ЕС да се откаже от конфискуването на замразени руски активи

2813
Приятелите на Путин искат ЕС да се откаже от конфискуването на замразени руски активи
Снимка: iStock

Страни, които са по-близки до Русия, настояват ЕС да се откаже от всякакви идеи за конфискация на държавните активи на Москва.

Представители на Китай, Саудитска Арабия и Индонезия настояват в частни разговори ЕС да продължи да се противопоставя на натиска от страна на САЩ и Великобритания да конфискува руски държавни активи на стойност над 200 млрд. евро. Блокът ги блокира след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Сега планът на Европейския съюз е 90% от печалбите от тези активи да отиват за оръжия за Украйна: ЕС реши: Печалбите от запорираното руско имущество да отидат в полза на Киев.

Друга идея е да се конфискуват руски държавни активи с цел да се подпомогнат усилията на Киев за възстановяване. "Приятелите" на диктатора Владимир Путин са "против" и натискат ЕС, съобщиха за Politico четирима служители, запознати с процедурата.

Още: Украйна си иска отказаните ѝ милиарди евро от замразените руски активи в ЕС

Скептицизъм

"Тези страни са много скептични към идеята", каза един от служителите. Опасенията са, че "това ще създаде прецедент" - с други думи, тези страни се опасяват, че могат да бъдат следващите, които ще загубят от подобен ход.

Засега всеки план за конфискуване на замразените руски активи в Европа и използване на парите за подпомагане на Украйна не е на дневен ред. Страните от Западна Европа се противопоставят яростно, страхувайки се от правни последици и от потенциална дестабилизация на еврозоната.

Още: САЩ с план за извличане на милиарди за Украйна от замразени руски активи

Но Вашингтон и Лондон проявяват такова желание - най-вече защото ограничените бюджети и обърканата вътрешна политика означават, че един различен начин за финансиране на затихващите военни усилия и възстановяването на Украйна е привлекателна възможност. Затова въпросът ще бъде обсъден на срещата на финансовите министри от Г-7 следващия месец.

Снимка: iStock

Страните, които не смятат Владимир Путин за враг, не са спокойни. Те вече видяха, че ЕС е представил по-ограничено предложение за намаляване на печалбите, натрупани от инвестирането на активите, на стойност около 2,5-3 млрд. евро годишно.

Освен че се страхуват от прецедент, тези държави може да действат от името на Путин и да не искат ЕС да помага на Украйна на бойното поле. "Бих допуснал, че руснаците може да са помолили свои приятели да създадат този шум", каза високопоставен дипломат от страна извън ЕС.

Още: И австрийският канцлер е против печалбите от руските активи да отидат за оръжия за Украйна

Посредници

Ако това е така, лобирането на тези страни ще следва подобен сценарий като този, наблюдаван от началото на войната в Украйна, когато правителствата, които невинаги са подкрепяли Русия, все пак са изпълнявали някои от поръчките на Москва.

Например Турция, Китай и ОАЕ позволиха на Русия да избегне някои западни санкции, наложени след началото на пълномащабната ѝ инвазия, което даде тласък на икономиката ѝ и ѝ позволи да финансира военната си машина.

По време на войната държавите от Персийския залив действаха като посредници, улеснявайки размяната на затворници между Русия и Украйна.

Аргументът на тези държави е, че изземването на руски активи може да удължи войната и да ги принуди да изберат страна против волята им.

Още: Унгария пак е срещу Украйна: Ще блокира печалбите от замразените руски активи

Ескалацията на войната и възможността за руско поражение противоречат на интересите на държавите от Персийския залив, заяви Теодор Карасик, старши съветник в консултантската компания Gulf State Analytics. "Държавите от Персийския залив не искат да видят как Русия се разпада", каза той, като посочи инвестициите им в страната. Добави, че използването на руски активи за възстановяването на Украйна може да подкопае амбицията им да играят водеща роля в следвоенното възстановяване на страната.

Съдебни дела по света

Конфискацията може да доведе и до правни проблеми за цитираните държави. Според хора, запознати с процедурите, руски юридически лица вече са подали над 100 иска в национални съдилища за освобождаване на западни активи, които понастоящем са замразени в Русия.

Съществуват опасения, че тези съдебни спорове могат да надхвърлят границите на Руската федерация.

Още: Официално: ЕС предложи как да се помогне на Украйна с печалбите от замразените руски активи

Москва може да подтикне приятелски юрисдикции като Китай и Саудитска Арабия да се насочат към западни активи в собствените си страни, което пък може да накърни репутацията им в очите на международните инвеститори.

Експерти обаче предполагат, че опасенията на тези държави, че техните активи в Европа може да са следващите на опашката за конфискация, ако изпаднат в немилост пред Запада, са преувеличени.

"Единствените страни, които трябва да се притесняват, са тези, които планират незаконно и непровокирано нахлуване в съседна държава", казва Том Кийтинг, експерт по финансови престъпления в мозъчния тръст RUSI. "А аз не мисля, че някоя от тези страни (Китай, Индонезия и Саудитска Арабия) планира това".

Още: Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Германското правителство и Европейската централна банка твърдят, че конфискацията може да подкопае доверието на инвеститорите във финансовата система на ЕС.

Ако Г-7 реши да конфискува замразените активи на Русия, официалните лица, цитирани от Politico, очакват руските съдилища да оспорят успешно решението.

Още: Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com