Разследване: Как приятели на Путин избегнаха санкциите с помощта на западни поддръжници

6363
Разследване: Как приятели на Путин избегнаха санкциите с помощта на западни поддръжници
Снимка: Kremlin.ru

Борис и Аркадий Ротенберг са двама от най-известните руски олигарси, на които бяха наложени санкции след анексирането на Крим от Москва през 2014 г. Невиждани досега вътрешни документи показват безпрецедентна информация за това как те са опазили състоянието си и кой им е помогнал да го направят.

Поредица от разследвания, публикувани на 20 юни от Центъра за изследване на корупцията и на организираната престъпност (OCCRP), разкрива как двамата олигарси от близкото обкръжение на диктатора Владимир Путин заобикалят международните наказателни мерки. Екип от над 60 журналисти, ръководен от OCCRP и IStories, е проучил повече от 50 000 изтекли имейли и документи, разкривайки как приятелите от детинство на руския президент минават през вратичките на западните санкции.

След като братята Ротенберг бяха санкционирани през 2014 г., множество корпоративни преструктурирания, прехвърляния на активи и други схеми помогнаха да се защитят активите им по целия свят. В продължение на години те успяват да запазят в ръцете си имоти, включително вила на испанското крайбрежие и луксозни яхти, както и компании в офшорни данъчни убежища.

Усилията за запазване на империята им са координирани от руски бизнесмен, негови служители и наети специалисти - от адвокати до банкери и управители на активи от множество западни държави. В Русия те прехвърлят активи в специални инвестиционни дружества, които прикриват собствеността им. Тези "затворени взаимни фондове" са задължени да не разкриват нищо за това чие богатство съхраняват.

Братята Ротенберг са използвали и пълномощници, за да съхраняват богатството си, включително бодигард, доверени служители и жена, която изглежда, че е никога досега нерегистрираната партньорка на Аркадий Ротенберг.

Точно преди една година OCCRP публикува следното разследване: Ново мащабно разследване показа скритото богатство на Путин

Когато израстват в Ленинград (сега Санкт Петербург - бел. ред.), Аркадий и Борис Ротенберг посещават уроци по бойни изкуства заедно с бъдещия президент на Русия Владимир Путин. Връзката се запазва и с нарастването на политическото влияние на Путин се увеличава и богатството на Ротенбергови. Отчасти благодарение на изгодни държавни поръчки, богатството им нараства до милиарди по време на управлението на техния приятел от детството.

Но когато Русия нахлу в Украйна през 2014 г., близките връзки на Ротенбергови с техния стар партньор привлякоха нежелано внимание. Засегнати от санкции, огромните им чуждестранни активи са изложени на риск, а братята се опитват да ги прехвърлят извън обсега на западните регулаторни органи.

Те имаха какво да защитават и почти десетилетие по-късно останаха изключително богати. Списание "Форбс" оценява общото им богатство на 4,9 милиарда долара тази година.

Тъй като пълномащабната инвазия на Путин в Украйна наброява все повече убити цивилни и разрушени градове, а най-могъщите държави в света продължават да се интересуват от тези, които помагат на руския диктатор, въпросът как двама членове на вътрешния кръг на Путин са успели да избегнат сериозни последствия, става по-належащ от всякога, пише OCCRP в материала си.

Основните играчи

Ново изтичане на имейли предлага безпрецедентна информация за това. Изтеклият архив се състои от над 50 000 документа и имейла, изпратени между 2013 и 2020 г. Получената в резултат на това разследваща поредица, наречена "Досиетата Ротенберг", разкрива и централната фигура, помагаща на братята. Това е Максим Викторов - 50-годишен бизнесмен, роден в Москва, чиято руска мениджърска компания и адвокатска кантора играят ключова роля в координирането на световните дела на Ротенбергови след налагането на санкциите.

Викторов не излъчва аурата на влиятелен човек. Когато се появява в медиите, това обикновено е във връзка със страстта му към редки италиански цигулки. През 2009 г. той плати 3,9 млн. долара - "доста повече" от всички предишни рекорди, според аукционната къща Sotheby's - за инструмент от XVIII век. Но докато тази прекомерна покупка се появява на първите страници на вестниците, обхватът на работата на Викторов за Ротенбергови досега не е съобщаван.

Например, няколко месеца след като братята са санкционирани през 2014 г., Викторов получава директно указание от сина на Борис - Роман: "Трябва да обсъдим и подготвим документи". Към имейла е била приложена служебна бележка, обозначена с ясна цел: "ЦЕЛ: ИЗЧИСТВАНЕ НА САНКЦИИТЕ".

По-нататък в нея се описва заплетен план за корпоративно преструктуриране, целящ да запази дела на братя Ротенберг в "Хелзинки Хол" - голяма финландска арена, в която се провеждат концерти, мачове по хокей на лед и други спортни събития. Планът е трябвало да се осъществи в абсолютна тайна: "Тези документи трябва да бъдат подготвени вътре в семейството от доверен адвокат и никой друг не трябва да знае за съществуването на тези документи", се казва в бележката.

Схемата изглеждала успешна. В продължение на години семейство Ротенберг успява да задържи своя дял в арената чрез Роман (делът е окончателно замразен, след като Роман също е санкциониран през 2022 г.). Този пример е типичен за следващите години, в които - подпомогнати от Викторов, неговите колеги и множество наети специалисти - семейство Ротенберг използва редица манипулативни техники, за да размества активите си, предпазвайки ги от западните санкции.

Архивът показва, че компаниите се движат по света като шахматни фигури, че се откриват нови банкови сметки, докато други се закриват, и че структурата на собствеността се променя в отговор на нови санкции или въпроси от страна на регулаторните органи. Когато регулаторите задават трудни въпроси за собствениците на компаниите, Викторов и екипът му работят с доверени доставчици на корпоративни услуги, за да преместят компаниите на Ротенберг в по-малко взискателни юрисдикции. В Русия неговата фирма Evocorp Management Company управлява някои от ценните активи на братята, след като те са поставени под контрола на свръхсекретни инвестиционни фондове, които той представя като свои собствени.

И накрая, архивът разкрива как различни трети страни - включително мъж, за когото се съобщава, че е някогашният бодигард на Борис Ротенберг, и 36-годишна латвийска козметичка, която изглежда, че е тайният романтичен партньор на Аркадий Ротенберг - са придобили собствеността върху някои от ценните активи на братята.

Викторов заявява пред разследващите медии, че нито той, нито някоя от компаниите му някога са нарушавали закони, "в частност законодателството на САЩ и ЕС за санкциите". Той определя констатациите на репортерите като "погрешни" и заявява, че акционерите във фондовете, управлявани от неговата компания, не са санкционирани лица. Борис и Аркадий Ротенберг, както и членове на семейството им, не са отговорили на изпратените им въпроси.

Графика: OCCRP

Шумни регулатори

Сред ситуациите, които привличат вниманието на Викторов и колегите му, е, когато регулаторните органи в офшорни юрисдикции повдигат въпроси относно активите на Ротенберг. Сред тях са и Британските Вирджински острови - страна, която не е известна с агресивната си политика по отношение на компаниите. През 2016 г. голяма част от финансовата империя на Ротенбергови беше изложена на риск, когато регулаторите на Вирджинските острови започнаха да изискват от доставчиците на корпоративни услуги да спрат да работят с всички дружества, собственост на лица, санкционирани от САЩ.

ILS Legal Services - дружество, регистрирано в Панама, което е работило с Викторов по делата на Ротенбергови, алармира за това. "Имаме сериозен проблем", пише ILS в имейл до Елена Рузяк, служителка на Ротенберг, която е работила в тясно сътрудничество с Викторов. ILS уведомява Рузяк, че властите на Вирджинските острови искат да установят самоличността на действителните собственици на поне 18 компании, които принадлежат на Ротенбергови или на техни посредници.

Да заобиколиш санкциите: Луксозният живот на семейството на Пригожин

През 2017 г. една 77-годишна баба от Санкт Петербург се записва на уроци по рисуване. Може да е изглеждала като поредната пенсионерка, ...

"Очевидно Органът за финансови услуги задължава агентите на Британските Вирджински острови да се оттеглят от компании, чийто краен бенефициент е включен в списъка на ...(санкциите на САЩ)", пише ILS.

Позовавайки се на братята с техните инициали, имейлът на ILS изброява поредица от "компании на Б.Р.", за които става въпрос, и обяснява, че за "компаниите, притежавани от А.Р.", има "допълнително усложнение от санкциите на ЕС". Въпреки че през 2016 г. и двамата братя са били обект на санкции от страна на САЩ, по това време само Аркадий е бил включен в черния списък на ЕС.

Но споменаването на Аркадий, изглежда, предизвика силна реакция. Привидно разтревожен, Рузяк бързо отговаря: "Всичко това е Б.Р.!!!!!!!!!!!!". Не е ясно дали това е означавало, че всички компании наистина са принадлежали на Борис, или е направен опит да се прикрият следи от документи. Във всеки случай отговорът на ILS е бърз и разкаян: "Съжалявам, да, BR. Всичко е свързано с Б.Р.".

Изтекли документи и фирмени записи, получени от репортери, показват, че тези компании притежават някои от най-ценните активи на Борис, включително Rahil - луксозна яхта с пет апартамента за гости и деветчленен екипаж, както и дялове в поне шест имота в Югоизточна Франция.

За да се справи с новите разпоредби, ILS предлага познато решение: Ротенбергови да бъдат заменени с пълномощници, които да подписват договори за доверително управление, позволяващи им да фигурират като крайни собственици на компаниите, и след това да предоставят на властите тези имена. "Съгласен съм", пише Викторов.

Започва борба за намиране на пълномощници. В имейл до Викторов Рузяк предлага като една от възможностите мъж на име Александър Козлов, който е работил като бодигард на Ротенберг, но отбелязва, че връзките му с други компании на олигарха - включително с Frasgo Holding - биха го направили не толкова идеален кандидат. Въпреки това данните от регистъра показват, че Козлов наистина е станал действителен собственик на поне една от фирмите - Medexlite Limited, която притежава друга луксозна яхта, също наречена Rahil.

Прокуратурата: ДАНС да провери пере ли пари на руски граждани банка у нас

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по разпространена информация в медиите, че посредством финансова институция на територ...

Според латвийските имотни регистри два други имота - апартаменти в центъра на Рига - са прехвърлени от фирмата Narcius Investments Limited на един от Ротенбергите на Вирджинските острови и са регистрирани на името на Рузяк.

Осем от 18-те фирми от Вирджинските острови, споменати в имейла на ILS, в крайна сметка спират работа, а две са преместени в Кипър. Айрин Кениън, бивш служител на Министерството на финансите на САЩ, описва Кипър като "малка черна кутия" за руснаците. Изтеклите документи не показват какво е било направено с останалите проблемни компании на Ротенбергови на Вирджинските острови. Но разкриват друг проблем, повдигнат от санкциите на САЩ срещу Борис Ротенберг - неговата възможност да извършва банкови трансакции със собствената си съпруга.

Умиротворяване на банкерите

През 1997 г. френската банка Société Générale открива клон в свръхбогатото княжество Монако. Този офис се посвещава от богати клиенти и предлага редица услуги от правни експерти, "инженери по богатството" и други специалисти от Монако. Подобна банка изглежда като идеалното място за съхранение на активи от страна на Ротенберг. И наистина, изтеклите имейли показват, че Борис Ротенберг, съпругата му Карина и десет от неговите компании имат сметки в Société Générale в Монако.

Но през октомври 2015 г. - повече от година след налагането на санкции на Ротенберг от САЩ - ръководителят на отдела за Русия в подразделението на банката в Монако отбелязва в имейл до Викторов, че съпругата на Ротенберг - Карина, е гражданин на САЩ и че е "забранено" за "американски лица да участват в трансакции, които включват лице, подлежащо на санкционни мерки". На практика банковият служител пита дали санкциите срещу Борис Ротенберг му забраняват да изпраща пари на собствената си съпруга.

"Какво е Вашето тълкуване на правилата на OFAC по отношение на американското гражданство на г-жа К. Ротенберг?", пита тя Викторов, като се позова на службата на Министерството на финансите на САЩ, отговаряща за прилагането на санкциите. "Предприехте ли стъпки по отношение на OFAC? Каква е целта на този подход? Ще Ви бъдем благодарни да ни отговорите с подробни отговори, аргументирани и документирани", пише тя.

Всъщност банката вече беше замразила сметките на Ротенберг. През първите дни на следващия месец Викторов и Сергей Марков - бивш съветски дипломат, превърнал се в бизнесмен, който също помага на Ротенбергови, вече водят кореспонденция с компания за управление на богатство, която желае да помогне на "клиента" да намери алтернативни банкови услуги. Тази фирма - LJ Partnership, със седалище в Лондон по това време, се рекламира като "водещ международен, частен семеен офис", който "отговаря за дискретното обслужване на нуждите на избрана група семейства".

За 15 месеца: 40 руски мениджъри и официални лица са загинали при неясни обстоятелства

През последните 15 месеца – от януари 2022 г. насам, смъртта си намериха около 40 руски топ мениджъри, бизнесмени и длъжностни ли...

Това, от което Викторов и Марков наистина се нуждаят, е помощ за възможно най-бързото изтегляне на парите на Ротенберг от замразените сметки в "Сосиете Женерал". LJ Partnership изпраща на Марков предложение за план. Срещу 70 000 британски лири (100 000 долара) за такси и разходи - плюс допълнителен бонус от 50 000 лири (70 000 долара), ако всичко върви добре - компанията предлага представителство в "дискусиите със "Сосиете Женерал Монако", за да се постигне освобождаване на определени активи" и въвеждане "в нови банкови отношения (...), за да се постигне прехвърляне на активи от "Сосиете Женерал"".

В качеството си на "клиент" за този проект LJ Partnership приема британското дружество на Викторов, Legal Intelligence Group Ltd, а не самия Ротенберг, създавайки буфер между фирмата за управление на богатството и санкционирания руски милиардер. Операцията, наречена по-късно "Проект Слънце", започва скоро след това.

LJ Partnership препоръчва международна адвокатска кантора Charles Russell Speechlys, която да води делото срещу Société Générale. Скоро на банката са ѝ пратени писма, в които се излага "нашето разбиране за правната позиция". В писмата се признава, че "през октомври 2015 г. моите клиенти научиха, че активите им са били замразени от банката като следствие от индивидуална мярка, предприета срещу г-н Борис Ротенберг от американската администрация". Въпреки това "решението на банката (да замрази сметките - бел. ред.) нарушава обвързващите конвенции, подписани между банката и моите клиенти", гласи едно от писмата.

Междувременно LJ Partnership продължава да търси нова банка за Ротенберг. Предлага редица варианти, включително кредитори в Сингапур, Бахамите, Швейцария и Лихтенщайн. В крайна сметка е сключена сделка с Banque Havilland със седалище в Люксембург - спорен елитен кредитор, собственост на семейство Роуланд.

Марков заявява пред OCCRP, че не е "сътрудник на Борис Ротенберг" и че "никога не е получавал пари от него, нито е имал някакъв бизнес с него". Той казва, че отдавна е "приятел и бизнес партньор" с Викторов и заявява, че дейностите им са законни.

Изтеклите данни сочат, че за компаниите на Ротенберг са открити сметки в Banque Havilland на Британските Вирджински острови и че Викторов е назначен за техен законен представител. Изглежда обаче, че нещата със замразените сметки в "Сосиете Женерал" не са вървели толкова гладко. Макар че според имейли френската банка е освободила част от средствата на Ротенберг в началото на 2016 г., преговорите за замразените сметки изглежда са се проточили. Адвокатската кантора, която LJ Partnership е ангажирала, Charles Russell Speechlys, в крайна сметка се оттегля от проекта, макар да не е ясно защо точно. С

Руски олигарси поискаха от Путин да отмени присъдите за пране на пари

Руският съюз на индустриалците и предприемачите е подготвил предложения за намаляване на административната и полицейската тежест върху ...

В крайна сметка имейлите показват, че Société Générale се е съгласила да предостави на Борис Ротенберг банкови услуги при строги условия, включително да няма никакви сметки, свързани със съпругата му.

"Сосиете Женерал" заявява, че не може да коментира подробности поради правилата за банкова тайна, но добавя, че "стриктно спазва" всички закони и разпоредби и "усърдно прилага международните санкции".

Тайни фондове

Санкциите срещу братя Ротенберг не оказват влияние само в чужбина. Те също така ги карат да преструктурират поне част от руските си авоари с цел по-голяма секретност. За съхраняването на тези активи са използвани специални инвестиционни инструменти, наречени "затворени взаимни фондове" (ЗПИФ). Тези структури, които не се считат за юридически лица според руското законодателство, не са задължени да разкриват своите акционери и не могат да фалират или да бъдат конфискувани, са били управлявани от Викторов и неговия екип.

Секретният характер на ЗПИФ и непълните руски корпоративни регистри означават, че често е невъзможно да се проследи кой наистина ги притежава или какви активи притежават. Но в изтеклите имейли се съдържа рядка находка - официален протокол от заседание на Централната банка на Русия през юли 2017 г. Документът разкрива, че - поне към онзи момент - 13 ЗПИФ, управлявани от компанията на Викторов, Evocorp, или са били собственост на Ротенбергови, или са били свързани с тях.

Според документа на Централната банка тези структури са съдържали някои престижни активи, включително Московския аквариум, обявен за най-големия в Европа, и внушителна вила на средиземноморското крайбрежие на Испания.

Романтичен партньор?

Сред ЗПИФ, за които изтеклата информация от Централната банка разкрива, че се управляват от Evocorp, има и един, чийто собственик е донякъде изненадващ - 36-годишна латвийска козметичка на име Мария Бородунова.

Двама руски милиардери продават акциите си в "Алфа Банк", не искат санкции

Руските милиардери Михаил Фридман и Пьотр Авен са готови да продадат акциите си в „Алфа Банк“, като сделката може да достиг...

Документът показва, че към средата на 2017 г. Бородунова е контролирала 80% от RG-Development, най-голямата фирма за недвижими имоти, чрез "затворен взаимен фонд", наречен Lontano.

Репортерите установяват, че тя притежава още няколко ценни актива - луксозен апартамент в Монако в забележителна сграда, който през 2017 г. е отдала под наем на фирма на Ротенберг за 260 000 евро на месец, и вила на Френската ривиера на стойност 4,25 млн. евро.

Според изтеклата руска данъчна документация само през 2020 г. Бородунова е спечелила 25,5 млн. долара. Тя не е била открита за коментар. Една от уликите за това как се е озовала с такова богатство, е предоставена от два източника, които са говорили с репортерите при условие за анонимност поради опасения за сигурността им. И двамата описват Бородунова като "неофициална съпруга" на Аркадий Ротенберг.

Единият от тях, който се познава с членове на обкръжението на Аркадий, казва, че връзката му с латвийката не е публична, "но близки до тях хора знаят от дълго време". Твърденията не могат да бъдат проверени. Но Getcontact - приложение, което разкрива имената, под които даден телефонен номер е бил запазен от контактите му, предоставя допълнителни потвърждения. В поне десетина случая номерът на Бородунова е бил запазен в списъците с контакти на приятели като някаква вариация на "Мария Ротенберг".

ОЩЕ: 11-те олигарси на Путин, които ЕС отказва да санкционира

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com