Руската рубла продължава да копае дъното, вече струва 1 стотинка

15456
Руската рубла продължава да копае дъното, вече струва 1 стотинка
Снимка: iStock

Сривът на руската национална валута продължава с пълна пара след икономическия шок, който преживява Русия в резултат на международните санкции, наложени в резултат на атаката над Украйна.

Само от началото на март месец, руската рубла е загубила около 40% от стойността си спрямо щатския долар. Към момента на подготвяне на материала, една рубла се търгува срещу 0.0074 щатски долара, като поевтинява с около 15% спрямо края на миналата седмица. Казано с други думи, един щатски долар понастоящем струва 136 рубли.

Рублата се срина до историческо дъно

Руската рубла поевтиня до историческо дъно срещу щатския долар и еврото в четвъртък след като руският президент Владимир Путин нареди в...

При курс на българския лев спрямо щатския долар от 1.795 лева, това означава, че една руска рубла струва малко над 1 стотинка.

Спрямо еврото цената на руската рубла намалява до 0.0065 евро или 154 рубли за едно евро. Понижението само към момента на подготвяне на материала възлиза на малко над 4% спрямо цената от преди 2 часа. От началото на март, рублата е загубила над 20% от стойността си спрямо единната европейска валута.

За няколко часа рублата загуби около 4.5% спрямо британската лира до цена от 0.0054 паунда за една рубла или 185 рубли за една британска лира.

Цената спрямо щвейцарския франк върви стремглаво надолу, като една руска рубла купува едва 0.0066 швейцарски франка, тоест един франк върви срещу 151 рубли към момента на подготвяне на материала.

Руската централна банка ограничи тегленията в долари

Руската централна банка обяви, че ограничава тегленията от банкови сметки, деноминирани в долари, до 10 000 долара и че ако хората иска...

Средната месечна заплата в Русия през 2021 година възлиза на около 56 000 рубли, според данните на портала statista.com. Това означава, че по днешен курс на рублата спрямо щатския долар, средната заплата в Русия е паднала до около 395 долара. Така в резултат на девалвацията на руската рубла, средното възнаграждение в Русия се равнява на около 710 лева, колкото е новият размер на минималната заплата у нас.

Сривът на рублата принуди спирането на търговията на Московската борса в края на миналата седмица, като днес за първи път търговията бе възобновена.

За да защити стойността на рублата, Централната банка на Русия предприе редица мерки, включително ограничаването на износа на валута извън страната и таван за максималните суми, които руснаците могат да теглят в чуждестранна валута. Паралелно с това, Русия обяви, че ще се разплаща само в рубли по сделки с „неприятелски страни” и то само след специално разрешение.

Още: Как международните санкции удрят обикновените руснаци?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com