Страните от Г-7 обмислят да подкрепят нови газови инвестиции в разрез с политиката на нулеви емисии

1291
Страните от Г-7 обмислят да подкрепят нови газови инвестиции в разрез с политиката на нулеви емисии
Снимка: iStock

Министрите по климатичните промени и енергетиката на страните от Групата на седемте (Г-7) обмислят да подкрепят нови инвестиции при доставките на природен газ въпреки оценките, че такива инвестиции биха осуетили глобално договорените цели за изменението на климата, според документ, цитиран от агенция Ройтерс.

Министрите по изменението на климата и енергетиката от страните от Г-7 ще се срещнат на 15-16 април в Сапоро, Япония, за да обсъдят усилията за справяне с изменението на климата, които усилия сега са подложени на натиск с оглед на сътресенията на глобалните енергийни пазари след инвазията на Русия в Украйна.

В проектоизявление от предстоящата им среща се казва, че министрите ще се съгласят, че са необходими нови инвестиции нагоре по веригата за природния газ поради енергийните последици от инвазията на Русия. Русия намали доставките на газ за Европа през миналата година, причинявайки свиване на глобалните доставки и скок на цените на световните пазари, напомня Ройтерс.

Подписаха договора за разширяване на газохранилището "Чирен"

"В този контекст, в този конкретен непредвиден случай, ние признаваме необходимостта от необходими инвестиции нагоре по веригата за втечнения (LNG) и за природния газ в съответствие с нашите климатични цели и ангажименти', се казва в проекта на изявление.

Този проект все още се договаря от страните от Г-7 и може да се промени значително, преди да бъде приет, отбелязва Ройтерс.

Ангажиментът за инвестиции в LNG, ако бъде спазен във финалното комюнике от предстоящата среща, би бил победа за домакина на срещата на Г-7 в лицето на Япония, която нарича LNG "преходно гориво" към по-чиста енергия, което според нея може да е необходимо най-малко още 10-15 години.

Подобни инвестиции обаче биха били в противоречие с оценките на Международната агенция по енергетика (МАЕ), която заяви, че не могат да се правят нови инвестиции в доставките на изкопаеми горива, ако светът иска да спре глобалното затопляне над 1,5 градуса по Целзий - границата, която би избегнала в най-голяма степен негативните въздействие върху глобалния климат.

Светът трябва значително да намали използването на енергия от изкопаеми горива през това десетилетие, за да избегне най-опустошителните въздействия от изменението на климата, посочи и Научната комисия към Междуправителствената експертна група по климатичните промени на ООН (IPCC). Прогнозираните емисии на въглероден диоксид (CO2) в съществуващи проекти за изкопаеми горива биха "взривили" оставащия въглероден бюджет, за да се постигне целта от 1,5 градуса по Целзий, според IPCC.

Министрите по климата от Г-7 посочиха на срещата си през миналата година, че са необходими инвестиции в сектора на втечнения природен газ, за да се отговори на енергийната криза, но те не одобриха изрично инвестициите нагоре по веригата в доставките на синьото гориво. Преди това Г-7 обеща да прекрати публичната подкрепа за задгранични проекти за изкопаеми горива до края на 2022 г.

САЩ готови да доставят 50 млрд. куб. м. втечнен природен газ на ЕС

САЩ и Европейския съюз възнамеряват да осъществят сделки за покупко-продажба на втечнен природен газ (ВПГ) на стойност най-малко 50 мил...

В проектодекларацията от предстоящата през април среща се казва, че страните очакват търсенето на втечнен природен газ да "продължи да расте" в страни, които могат да си позволят по-късно да заменят газа с енергийни източници с нулеви нетни емисии.

Документът обаче разкрива и противопоставяне от някои страни, включително от Европейския съюз, които не са съгласни с твърдението, че търсенето на LNG ще се увеличи. Трябва да се има предвид, че 27-те държави членки от ЕС участват в срещите на Г-7. 

В проекта на комюнике също така многократно се осъжда инвазията на Русия в Украйна и се казва, че Г-7 ще работи с "надеждни партньори", за да се намали зависимостта от Русия.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com