Украйна е унищожила огромно количество руски петрол (ВИДЕО)

4778
Украйна е унищожила огромно количество руски петрол (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Атаките на украинските дронове по руските рафинерии постига значителен успех, тъй като 12% от най-големите рафинерии в света са принудени да спрат дейността си. Влиянието на корабоплаването с танкери е, че Москва може да реши да превозва повече суров петрол, отколкото продукти през следващите седмици, докато се извършват спешни ремонти в множество съоръжения.

Украинските военни извършиха нов удар с дрон срещу петролно съоръжение в Русия в неделя, 17 март. Този път целта беше петролната рафинерия Славянск в Краснодарския край, на около 300 км от границата с Украйна.

ОЩЕ: Война на дронове между Киев и Москва: Нова петролна рафинерия гори (ВИДЕО)

Според доклади на местни медии атаката на 7 безпилотни летателни апарата, координирани от украинската Служба за държавна сигурност и украинските специални части, е довела до пожар в рафинерията, но без жертви. Руските сили са успели да прихванат дроновете, но устройствата, които паднаха в рафинерията, предизвикаха пожара. Рафинерията в Славянск е частна компания с капацитет от 4 млн. тона нефт годишно или 1 млн. барела на ден.

Според редица медийни съобщения през 2024 г. е имало 15 атаки с дронове срещу 13 петролни рафинерии в 9 региона на Русия, включително 9 само за седмица.

Петролните съоръжения в Рязан, Първи завод, Ростовска област, Нижни Новгород, Кириши близо до Санкт Петербург, Орел и Белгородска област, заедно с други, бяха сред мишените скорошните атаки. През уикенда бяха ударени и рафинерии в района на Самара и съоръжение в района на Калуга.

Анализатор от Фонда за национална енергийна сигурност на Русия Игор Юшков заяви в Telegram, че атаките срещу петролни рафинерии са по-проблемни от тези срещу депата за гориво, тъй като пожарите в депата причиняват само краткосрочни проблеми под формата на изгорено гориво. По думите му атаките срещу рафинерии са по-сериозни, тъй като подобни технологично сложни съоръжения изискват ремонти, усложнени от санкции.

ОЩЕ: Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Рафинериите, които спряха работа миналата седмица заради атаките, са отговорни за около 12% от петролния рафиниращ капацитет на Русия според Clarksons Research, а главният изпълнителен директор на Gunvor Group Торбьорн Тьорнквист заяви, че 600 000 барела руски петрол на ден е унищожен от ударите от украински дронове.

Междувременно JPMorgan Chase изчисли, че украинските атаки са извадили от строя около 900 000 барела на ден руски петрол. Възможно е да минат „няколко седмици, ако не и месеци“, докато капацитетът бъде възстановен, предполага банката.

За да компенсира това, страната ще увеличи износа на петрол през западните си пристанища през март с почти 200 000 барела на ден или с около 10%, като се очаква да има допълнителни увеличения поради продължаващите атаки срещу рафинерии. Според доклад на Clarksons спиранията в атакуваните рафинерии в световен мащаб са 1% от рафиниращия капацитет.

Снимка: Getty Images

Според Arctic Securities, рафинерията на „Роснефт“ в Рязан е спряла работата на две рафинерии, докато Norsi, 4-ата най-голяма рафинерия в Русия, е преустановила половината от операциите си.

Петролната рафинерия на „Роснефт“ в Рязан преработва около 12,7 млн. тона руски суров петрол годишно или 5,8% от общия рафиниран суров петрол. Рафинерията спря основната си единица за дестилация на суров петрол с капацитет от 170 000 барела суров петрол на ден, или 47,5% от капацитета си за прием на суров петрол и по-малка, с капацитет около 84 000 барела суров петрол на ден, или 23,4% от общия прием на завода.

Norsi на Lukoil рафинира около 15,8 млн. тона руски суров петрол годишно, или 5,8% от рафинирания суров петрол. Неговият основен агрегат за дестилация на суров петрол беше повреден, което намали производството на рафинерията с 50%. През 2023 г. Norsi е произвела около 4,9 млн. тона бензин или 11% от общия обем на Русия. Той също произвежда 6,4% от дизеловото гориво в Русия, 5,6% от мазута и 7,4% от авиационното гориво в страната.

ОЩЕ: Дронове: Над 20% от преработката на петрол в Русия е аут само за половин седмица (ВИДЕО)

Около 7% от руския рафиниращ капацитет е бил неактивен през първото тримесечие на 2024 г., сочи анализ на Reuters.

Всичките тези скорошни атаки на рафинерии бяха насочени срещу съоръжения във вътрешността на страната, но украинските атаки засегнаха и рафинерии в Уст-Луга на Балтийско море и Туапсе на Черно море. Огромният терминал на Новатек за износ на гориво в Балтийско море и преработвателен комплекс в Уст-Луга бяха повредени през януари от украинска атака с дрон. Производството е възобновено през февруари, а зареждането с гориво беше възобновено в края на януари. През 2023 г. комплексът Уст-Луга преработи 7 млн. тона газов кондензат. Друг украински удар с дрон на 25 януари предизвика голям пожар в рафинерията на Роснефт, която произвежда 240 000 барела на ден в Туапсе на брега на Черно море.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com