Украйна търси начин да забави плащанията по външния си дълг

3979
Украйна търси начин да забави плащанията по външния си дълг
Снимка: iStock

Украйна търси начин да забави плащанията по външния си дълг, след като руската инвазия затрудни икономиката на страната. Киев желае да отложи плащанията по своите еврооблигации, както и плaщaниятa пo цeнни ĸнижa, oбвъpзaни c ратежа на икономиката (варанти), става ясно от правителствено решение, публикувано в сряда. Украйна ще преговаря с кредиторите до 15 август.

Длъжностни лица проучват възможността за преструктуриране на дълга от седмици. Понастоящем възможностите за финансиране са силно ограничени заради войната, която унищожава икономиката на страната.

Централната банка на Украйна е продала златни резерви за над 12 млрд. долара

Централната банка на Украйна е продала златни резерви на стойност 12.4 млрд. долара от началото на руската инвазия на 24 февруари,...

Ако облигационерите приемат искането за отлагане на плащанията, Украйна ще спести повече от 3 млрд. долара плащания в следващите месеци, изчисляват икономистите на Bloomberg.

„Имайки предвид обстоятелствата, отлагането беше неизбежно“, казва Виктор Сабо, мениджър в Aberdeen Asset Management, компания, държаща украински облигации. За инвеститорите „би било ужасен PR, ако отхвърлят исканията“.

Тепърва предстои да се разбере кога служителите на министерството ще се свържат с облигационерите.

Неизплатеният външен дълг на страната възлиза на 25 млрд. долара. Междувременно, украинските доларови облигации с падеж през 2033 г. се търгуват около 18 цента за един долар, в сравнение с 25 цента за долар в края на миналия месец и повече от 80 цента за долар преди началото на войната.

Китай вече не е най-големият кредитор на САЩ

Китай вече държи американски дълг за под 1 трлн. долара, което отнема лидерската позиция на страната като най-голям кредитор на САЩ. То...

Украйна разчита най-вече на финансиране отвън и от своята централна банка, за да покрие своите разходи, включително и военни такива, а валутните ѝ резерви продължават да намаляват.

Страната вече веднъж преструктурира своя външен дълг през 2015 г., когато сумата възлизаше на 18 млрд. долара. То включваше намаляване на суверенния и гарантиран от държавата дълг с 20%.

Новото предложение включва удължаване на плaщaниятa пo БBΠ варантите до 2041 г. и намаляване на тавана на плащанията за 2023 г. от 1% на 0,5% от икономическа продукция на страната. Предвидено е и отлагане на падежа на украинските доларови облигации от 31 май 2023 г. за 1 август 2024 година.

Детайлите все още не са уточнени и ще бъде трудно да се предвиди отговорът на инвеститорите, но остава модалният избор да се помогне на Украйна, казва Тим Аш от компанията за управление на алтернативни инвестиции Bluebay Asset Management.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Индексите на Уолстрийт тръгнаха стабилно нагоре

Румъния удължава живота на АЕЦ "Черна вода" с 30 години

Украйна е засяла 10 милиона хектара със зърнени култури

Интересът на европейските фирми към Китай удари рекордно дъно

Британската икономика излезе от рецесията

Цените на петрола поддържат курса, стимулирани от данните от Китай и Близкия изток

Обрат при курса на еврото спрямо долара

Гърците са декларирали значително повече доходи в сравнение с 2023 г.

САЩ изместиха Китай като най-голям търговски партньор на Германия

Bank of England реши за понижаването на лихвите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com