Законно е: Петролен милиард за Путин с любезната помощ на ЕК и България

3599
Законно е: Петролен милиард за Путин с любезната помощ на ЕК и България
Снимка: Getty Images

Европейските санкции срещу Русия и по-конкретно ембаргото срещу руския петрол са като "швейцарско сирене". Този коментар на евродипломат може да бъде намерен в специализиран материал на Politico, посветен на това как се заобикалят санкциите от "Лукойл Нефтохим" и то законно.

ОЩЕ: "1 млрд. евро за военния ковчег на Путин от България": "Лукойл" на прицел

Путин вирее с помощ от ЕК и България

СНИМКА: Getty Images

"Санкциите са много пропускливи и са специално написани, за да дадат възможно най-голяма гъвкавост … за България или за когото и да било друг, така че да не изпитва липсата на суров петрол за рафиниране на горива". Това каза пред Politico Виктор Катона, водещ анализатор на Kpler що се отнася до суровия петрол. Kpler е световноизвестна платформа за събиране на информация и анализи на процесите на глобалната търговия.

Конкретен пример за пропускливост - съгласно собствените си разпоредби за оценка дали се спазват санкциите срещу Русия и конкретно евроембаргото срещу руския петрол, Европейската комисия не разглежда данните за износа суров петрол и петролни продукти в рамките на ЕС на месечна база, а по-скоро за цяла година докато оценява спазването на санкциите. Това означава, че "Лукойл Нефтохим" би могла месеци наред да изнася продукти от руски суров петрол, а в края на годината да увеличи неруския внос на петрол. Когато след това Брюксел разгледа общите данни, би било почти невъзможно да се определи откъде първоначално е дошъл износът на рафинерията - това дословно пише Politico. И добавя: говорител на Комисията каза единствено, че тази "система досега изглеждаше достатъчна".

И още пропускливост: Режимът на санкции изисква от България да докладва на ЕК за спазването му 6 месеца след влизането в сила на дерогацията за руския петрол. Само че пред Politico финансовият ни министър Асен Василев е казал, че не знае дали сме докладвали - трябвало е да се случи по време на служебната власт, назначена от Румен Радев. А ЕК отказа да коментира комуникацията си с България.

Попитан за танкера, натоварен от "Лукойл Нефтохим" и пътувал от България за Ротердам, Нидерландия, през август, 2023 година, и по-широкото задължение на българското правителство да информира ЕК всеки път, когато разрешава превоз на горива с руски произход за трети страни, Василев изрази изненада. "За първи път чувам за това", каза той според Politico.

ОЩЕ: По-скъпи горива в България: Защото "Лукойл" изнася непозволено, според експертен анализ

Къде блеят България и ЕК за руския петрол?

СНИМКА: iStock

По думите на премиера акад. Николай Денков, казани на съвместна пресконференция с ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши, служебната власт, сформирана от президента Румен Радев, не е изготвила механизъм относно спазването на санкциите срещу Русия. "Има директива, която изисква всяка страна членка да създаде координационен механизъм и да се види дали се заобикалят санкциите. Като дойдохме на власт, нямаше изготвен механизъм. Почнахме да го създаваме преди около месец", бяха точните думи на Денков.

Днес сме 09.11.23. Въпросът кога дойде на власт кабинетът "Денков - Габриел", колко време му е трябвало да разбере, че никой не гледа дали се спазват евросанкциите в България и да почне да поправя това, оставяме като риторичен.

"Компетенциите на Европрокуратурата в разследването на заобикаляне на санкции са много ограничени. Първата стъпка беше ЕК да наложи механизъм за всички държави, които да следят за заобикаляне, за да се знае, че това е нарушение. Втора стъпка ще е (ЕК) да прехвърли компетенции към Европрокуратурата да разследва тези престъпления", коментира и Лаура Кьовеши. Тук въпросите са откога има изобщо санкции срещу Русия, откога съществува Европейската прокуратура и колко още време тя ще чака да ѝ се прехвърлят компетенции.

Денков: Заобикалянето на санкциите от "Лукойл" не е в правомощията ни

Източник: Politico

Анализ на на Центъра за изследване на демокрацията, международната организация Global Witness и финландски център за енергийни проучвания - ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Стагнация при продажбите на дребно в САЩ

МАЕ се размина с ОПЕК - понижи прогнозата си за ръст в търсенето на петрол през 2024 г.

САЩ предупредиха "Райфайзен банк", че ще ограничат достъпа ѝ до доларовата система заради руския бизнес

Централна банка намали драстично основната лихва с 10 процента

Цените на петрола с претърпяха обрат заради данните за запасите в САЩ

Еврото достигна стойности, невиждани от месец

Договориха правила срещу двойното данъчно облагане за инвеститорите в ЕС

Европейската комисия с първи коментар за новите американски мита върху китайски стоки

ОПЕК повиши прогнозата си за ръст на световното търсене на петрол през 2024 г.

САЩ повишиха рязко митата за китайски електромобили и чипове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com