Защо Ботсвана заплашва да изпрати 20 000 слона в Германия?

4299
Защо Ботсвана заплашва да изпрати 20 000 слона в Германия?
Снимка: iStock

Президентът на Ботсвана заплашва да изпрати 20 000 слона в Германия в разразил се политически спор, обяви BBC.

По-рано тази година германското министерство на околната среда предложи да се въведат по-строги ограничения за вноса на ловни трофеи. Президентът на Ботсвана Мокгвеци Масиси заяви пред германски медии, че това само ще доведе до обедняване на хората в неговата страна.

Той заяви, че броят на слоновете е нараснал в резултат на усилията за опазване на природата, а ловът е помогнал той да бъде контролиран.

ОЩЕ: Слонове масово продължават да умират в Ботсвана - има ли биологична заплаха?

Германците трябва „да живеят заедно с животните по начина, по който се опитвате да ни кажете“, заяви Масиси пред германския вестник Bild. Страната е дом на около 1/3 от световната популация на слонове – над 130 000 – повече, отколкото има място за тях. Стадата причиняват щети, изяждат посевите и тъпчат жителите, казва той пред Bild.

Преди това Ботсвана е дала 8000 слона на съседна Ангола и е предложила още стотици на Мозамбик, като средство за намаляване на популацията. „Бихме искали да предложим такъв подарък на Германия“, казва Масиси, като добавя, че няма да приеме „не“ за отговор.

Снимка: iStock

Министърът на дивата природа на Ботсвана Думезвени Мтимкхулу миналия месец заплаши да изпрати 10 000 слона в лондонския Хайд парк, за да могат британците да „опитат да живеят заедно“ с тях.

През март депутатите от Великобритани гласуваха в подкрепа на забраната за внос на ловни трофеи, но законодателството трябва да бъде разгледано допълнително, преди да стане закон.

Обещанието за забрана на вноса на ловни трофеи беше включено в общия изборен манифест на консерваторите през 2019 г.

Ботсвана и други южноафрикански държави правят много пари от богати западняци, които плащат хиляди долари за разрешение да отстрелят животно и след това да отнесат главата или кожата му обратно у дома като трофей.

Снимка: iStock

По думите им тези пари се използват за подпомагане на усилията за опазване и на местните хора, така че е по-малко вероятно да се изкушат да бракониерстват животните.

Спред групи за правата на животните практиката е жестока и трябва да се забрани.

„В някои райони има повече от тези зверове, отколкото хора. Те убиват деца, ако се изпречат на пътя им. Те тъпчат и ядат реколтата на фермерите, оставяйки африканците гладни“, казва министърът на дивата природа на Ботсвана.

ОЩЕ: Мистериозна смърт на над 110 слона разследват в Ботсвана (СНИМКА)

Германия е най-големият вносител в ЕС на трофеи от африкански слонове и ловни трофеи като цяло, според доклад от 2021 г. Международното дружество за хуманно отношение.

Ботсвана забрани практиката през 2014 г., но премахна ограниченията през 2019 г., след като беше изправена пред натиск от местните общности. Сега страната издава годишни квоти за лов, заявявайки, че е лицензиран и строго контролиран.

Снимка: iStock

Говорителка на Министерството на околната среда в Берлин заяви пред агенция АФП, че Ботсвана не е изразила никакви опасения пред Германия по този въпрос.

„В светлината на тревожната загуба на биологично разнообразие, ние носим специална отговорност да направим всичко, за да гарантираме, че вносът на ловни трофеи е устойчив и законен“, каза тя.

Министерството обаче продължава да преговаря с африканските страни, засегнати от правилата за внос, включително Ботсвана, каза говорителката.

ОЩЕ: Азиатските слонове погребват мъртвите си малки, показва проучване

Австралия, Франция и Белгия са сред страните, които са забранили търговията с ловни трофеи. Ботсвана, заедно със своите съседи Зимбабве и Намибия, също твърдят, че трябва да ѝ бъде разрешено да продава своите запаси от слонова кост, за да може да печели пари от огромния си брой слонове.

Страните в Източна Африка, както и групите за правата на животните, се противопоставиха, като казаха, че това ще насърчи бракониерството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com