Бивш агент на ДС твърди, че синдиците на КТБ пречат на вложители в банката

2385
Бивш агент на ДС твърди, че синдиците на КТБ пречат на вложители в банката
Снимка: БГНЕС

Фрапантно и арогантно нарушаване на правата на хиляди граждани – така съпредседателят на „Ние, Гражданите” Вера Ахундова, се обърна в официално писмо до всички институции в България. Определението беше използвано заради изискванията за ефективно започване на съдебно производство по всяко оспорено пред СГС възражение на вложител в КТБ.

На 14 май тази година синдиците на КТБ съобщиха, че в Търговския регистър са обявени списък на приетите вземания, по които не са направени възражения; списък на неприетите вземания, за които е подадено възражение пред съда и списък на приетите вземания, които са оспорени пред съда чрез възражение.

НАП скри проверките на политиците и магистратите с влогове в КТБ

Данъчна тайна - на това основание Националната агенция по приходите (НАП) засекретява проверката на 141 публични лица с влогове във фал...

Съобщението на синдиците за оспорените пред съда възражения не е публикувано в Търговския регистър, а в в портала за достъп до съдебни дела на СГС, твърди Ахундова. Достъпът до този портал се извършва с електронен подпис и парола от юристи. За да може средностатистическият гражданин или фирма да имат достъп до този портал е необходимо да знаят номера на делото. Ако случайно са разбрали номера на делото и влязат с него в портала, следва да отправят молба до системния администратор на портала за достъп и да поръчат електронен подпис. Това отнема не по-малко от 24 часа, но не е достатъчно. Достъпът до портала е възможен само след осигуряването на защитен линк, което за повечето ни членове изисква ангажирането на IT специалист, подчертава Ахундова.

Няма достъп до тази информация за граждани и фирми, независимо дали са български или чуждестранни, с адрес на местоживеене, работа или регистрация в други страни. Това е дискриминация, смятат от „Ние, гражданите”.

Оплакване има за съдебните такси. Според „Ние, гражданите” определените държавни такси са различни за аналогични дела – 25 лева, 80 лева и 4% върху претендирани суми и/или е посочен конкретният размер на държавната такса от 4%.

Според писмото на Вера Ахундова най-често с подадените и неприети от синдиците възражения се оспорва включването или невключването на вложители с техните суми в списъка на кредиторите и/или поставянето на вложителите на ред 7 на удовлетворяване вместо на полагащия им се по ЗБН ред 4 на удовлетворяване с равни права с Фонда за гарантиране на вложовете в банки. Оспорва се осчетоводяването на суми по цесии с дата на уведомление след 06.11.2014 г., липсата на прихващане по тези осчетоводявания, „изчезването” на огромни суми от сметките им без осъществено прихващане и т.н. Именно за цесиите от КТБ имаше скандал – коя е фактическата дата на обвяването на несъстоятелност на КТБ и съответно от кога да се считат за законни цесиите, направени по вземания към банката.

Над 23 млрд. лв. е държавният дълг към края на 2015 г. заради кризата с КТБ

Малко над 23 млрд. лева е размерът на държавния дълг в края на 2015 г. Това показват данните на европейската статистическа служба Еврос...

Воденото от Ахундова НПО настоява изрично да се обяви пълната информация за участието на политически лица и магистрати във фалита на КТБ, включително дали привилегировано не са ползвали вътрешна информация за прехвърляне на пари по сметките им. Защо не се търси отговорност на бившия УС на БНБ, КФН, кабинета „Орешарски”, синдици, юристи и Фонда за гарантиране на влоговете, питат Ахундова и приближените ѝ.

Коя е Вера Ахундова

Ахундова е съпруга на прокуриста на „Рила Стил” Рауф Ахундов. То е всъщност наследник на създаденото през 1971 година от държавата предприятие „Рила Стил”. Преди две години в The New York Times се появява статия за това какъв депозит има предприятието в КТБ – 2 млн. долара.

През 2013 година Вера Ахундова е обявена за агент на Държавна сигурност, като ръководител на предприятие с непогасени кредити към фалиралата през 90-те години на миналия век Минералбанк и към ЦКБ. Става въпрос за „Плама Плевен”, където Ахундова е била член на Съвета на директорите.

РБ иска отчетност на Фонда за гарантиране на влоговете пред обществото

Депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов са внесли промени в Закона за гарантиране на вло...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика