Синдиците на КТБ не са приели вземане на "Булгаргаз", но са приели на "Кремиковци"

2089
Синдиците на КТБ не са приели вземане на "Булгаргаз", но са приели на "Кремиковци"
Снимка: БГНЕС

Вземане на държавния газов доставчик "Булгаргаз” за повече от 12 млн. лева не е прието от синдиците на изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ). Това се вижда в списъците с вземанията, публикувани днес, 14 май, в Търговския регистър заради промените в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН).

Синдиците съобщават, че в Търговския регистър са обявени списък на приетите вземания, по които не са направени възражения; списък на неприетите вземания, за които е подадено възражение пред съда и списък на приетите вземания, които са оспорени пред съда чрез възражение. 

Петър Славов пред Actualno.com: Какво четем за КТБ - окончателен доклад или проект на доклад?

Петър Славов е депутат от Гражданската квота на Реформаторския блок. Днес се срещнахме с него, за да потърсим коментари по най-актуални...

Същевременно в групата на приетите без възражение в съда, попада вземане на "Кремиковци“ в размер на близо 29 млн. лева. Обявеният в несъстоятелност комбинат е бил вложител в КТБ. Повече от 28 млн. лева е и прието вземане на Летище София. Аеропортът обаче има и неприето вземане, което е оспорено в съда – за близо 2 млн. лева.

При другите вземания, които не са приети, правят впечатление сумите на Сръбската агенция за приватизация, а именно близо 13 млн. лева, пише БНР. Най-голямото неприето вземане, оспорено в съда е на БТК за повече от 52 млн. лв.

Очаквано въпреки, че е оспорено в съда вземането на Фонда за гарантиране на влоговете за повече от 3,7 млрд. лв. е прието. Същото важи и за Комерцбанк, която е сред най-големите кредитори на КТБ. Приети са и вземанията на "НУРТС“, за които са описани две суми, които са придобити чрез цесия. Едната е за повече от 84 млн. лв., а другата за 46 млн. лв. Макар и оспорено в съда е прието вземането, придобито чрез цесия, на „Дунарит“ АД за 85 млн. лв.

Към Кинтекс“ ЕАД не са оспорени две вземания за 506 хил. лв. и 1,4 млн. лв. за договори за гаранционна сделка за поръчка за издаване на банкова гаранция с покритие на парични средства.

Захариева: Правосъдният министър не може да упражнява контрол върху синдиците на КТБ

Разпоредбите на Закона за банкова несъстоятелност не предвиждат нито възможност, нито механизъм за контрола от страна на министъра на п...

На Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ пък не е прието вземане за 3,6 млрд.. лв., въпреки че е подадено възражение пред съда.

Не е прието оспорено в съда вземане на Националния гаранционен фонд за 13 млн. лв. Гаранционният фонд е бил вложител в КТБ. Националният гаранционен фонд е групата на Българска банка за развитие. Фондът издава гаранции, допълващи обезпеченията, изисквани от търговските банки при отпускането на кредити за българския бизнес.

"Водстрой 98" има неоспорено вземане от 1,33 лв. Същевременно "Ноу Фрейм Медия" на Николай Бареков има вземане от 9,95 лева, срещу което няма възражение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика