САС обяви 20 юни за дата на несъстоятелността на КТБ

15315
САС обяви 20 юни за дата на несъстоятелността на КТБ
Снимка: БГНЕС

20 юни 2014 година е началната дата за неплатежоспособността на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това реши тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС).

Съставът с председател Светла Божкова и членове Светла Чорбаджиева и Теодора Кръстева гледа днес търговско дело № 2216/15, придобило известност като "делото КТБ", предаде БГНЕС. То се отнася за спора за неплатежоспособността на банката.

Вече има международен иск за обезщетение заради фалита на КТБ

Иск на стойност 172 млн. долара заради загуби от фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) са завели няколко международни инвеститор...

Новата дата на несъстоятелност означава, че всички цесии и прихващания ще бъдат по-лесно атакувани и развалени по съдебен ред.

8 бяха постъпилите в САС жалби във връзка с решението на първоинстанционния Софийски градски съд (СГС) по случая, съобщават от пресслужбата на САС.

С решението си от днес Софийският апелативен съд отменя решение № 664 от 22 април 2015г. постановено по т.д. № 7549/2014 г. на Софийския градски съд (СГС) в обжалваната част, с която за начална дата на неплатежоспособността на "Корпоративна търговска банка" АД – гр. София е определена датата 6 ноември 2014 г. и вместо него, постановява, че определя за начална дата на неплатежоспособност датата 20 юни 2014 г.

Решението на съда в тази част подлежи на вписване в търговския регистър при Агенцията по вписвания.

Хампарцумян: Български банки няма да бъдат точени заради гръцката криза

Еврото няма да се счупи – това е розовият сън на Ципрас. Ципрас и Варуфакис са безотговорни хора, които искаха да изнудят Европа,...

С решението си от вчера Софийският апелативен съд оставя без разглеждане част от подадените жалби по делото и прекратява производството по тях. В тази му част решението на САС подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд (ВКС). В останалата част също може да бъде обжалвано пред ВКС при наличие на основанията на чл. 280 ал. 1 от ГПК и след вписването му в търговския регистър.

На 19 юни САС си даде един месец, за да реши произнасянето си по делото за КТБ, като се очакваше Апелативният съд да потвърди решението на градския за обявяване на КТБ в несъстоятелност.

Акционерите в КТБ обжалваха на втора инстанция обявяването на банката в несъстоятелност. Те оспорваха и датата, от която е обявена в неплатежоспособност.

БНБ също внесе жалба срещу решението на Софийския градски съд, с което за начална дата на неплатежоспособността на КТБ беше определена датата на решението на БНБ за отнемане на лиценза на банката - 6 ноември 2014 г. Позицията на централната банка е също, че за начална дата на неплатежоспособност следва да бъда определена 30 септември 2014 г., когато Корпоративна търговска банка е отчела отрицателен собствен капитал във финансовите си и надзорни отчети, внесени в БНБ и послужили като основание за отнемане на лиценза й.  

Чуждата фирма за банковите фалити проверява 20 кредита от КТБ

20 кредита от Корпоративна търговска банка (КТБ) се проверяват от международната фирма за разследване на банкови фалити. Това става ясн...

И Софийска градска прокуратура подаде протест против решението на Софийски градски съд за датата на неплатежоспособност от 6 ноември миналата година. Според съдебния акт до отнемане на лиценза на 6 ноември 2014 г. "Корпоративна търговска банка" е била поставена под специален надзор и в това време тя все още не била изпаднала в състояние на неплатежоспособност. Съдът е приел, че докато банката е под специален надзор е налице само опасност от изпадане в неплатежоспособност. Тази гледна точка е застъпена, независимо че съществуват одитни доклади, според които към 30 септември, 2014 г. банката е била с отрицателен капитал, се казваше в мотивите на прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика