Близо 13 000 безработни ще се възползват от новите мерки на държавата

2094
Близо 13 000 безработни ще се възползват от новите мерки на държавата
Снимка: БГНЕС

Днес беше приет Националният план за действие по заетостта за 2020 г., който е в размер на 73 млн. лв. В рамките на този план ще бъде осигурена заетост за 12 918 безработни лица. Това каза социалният министър Деница Сачева в Министерски съвет, предаде БГНЕС.

Сачева посочи, че за 10 504 от тях това ще стане по различни проекти и програми, а за 2414 ще бъдат приложени насърчителните мерки от Закона за насърчаване на заетостта.

Сачева: Българската социална система връща децата в семейството, а не ги отнема

Българската социална система връща децата в семейството, а не ги отнема, заяви пред бТВ министър Деница Сачева по повод Закона за социа...

„В рамките на плана е и продължаващият проект „Красива България”, за който са осигурени 4 млн. лв. и за който са одобрени 48 проекта на български общини за различни медицински центрове, детски градини, училища и други сгради, за които трябва да бъдат извършени дейности”, отбеляза още Сачева.

Тя съобщи във връзка с този план, че в него се прие и Националната програма за предоставяне на грижи в домашна среда. „С това ние изпълняваме нашия ангажимент да намерим бързо решение за хора, които останаха без лични асистенти вследствие на Закона за личната помощ, който влезе в сила от 1 януари”, заяви тя.

Социалният министър посочи, че тази национална програма ще бъде на стойност 16,5 млн. лв. и ще обхване хора, които са с висока степен на трайно намалена работоспособност и хора над 65 години в невъзможност за самообслужване. По нея ще бъдат наети около 2 400 безработни лица. „Касае се за хора с 80 до 89, 99% степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ, и за хора над 65 години, които са в невъзможност да се самообслужват. Очаква се това да бъдат 924 лица със степен на намелена работоспособност между 80 и 89, 99%, и около 4977 възрастни хора”, каза Сачева.

Тя подчерта, че се надява програмата да може да се реализира още от 1 март. „Още днес ще изпратим пълни инструкции до Националното сдружение на общините, както и до бюрата по труда, за начина, по който могат да започнат реализация на тази програма и от 1 март хората да могат да получат нужната им помощ”, каза още Сачева.

Съставят карта на социалните услуги в България

Национална карта за социалните услуги разработва Министерството на труда и социалната политика. С нея ще бъде представен анализ на необ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика