Съставят карта на социалните услуги в България

4853
Съставят карта на социалните услуги в България
Снимка: Актуално

Национална карта за социалните услуги разработва Министерството на труда и социалната политика. С нея ще бъде представен анализ на необходимостта от тях. От това ще зависи и тяхното финансиране. Държавата финансира към момента социалните услуги на база юридическо лице или капацитет. С новия Закон за социални услуги средствата ще се насочват към самите дейности, съобщи днес в Стара Загора социалният министър Деница Сачева. 

294 милиона лева са средствата, които тази година държавата е отделила за 1356 услуги, които се предоставят в цялата страна. Националната карта ще гарантира да не се създаде безконтролен пазар на социални услуги, от които някой ще печели за сметка на хората, обясни Сачева и уточни, че "става дума за регулиране на търсенето, предлагането и за насочването на обществените средства само там, където е необходимо разкриването на социалната услуга”. Законът предвижда и създаването на Агенция за качество на социалните услугите, които сега в 85% се изпълняват от общините.

Проблемът с кадровото обезпечаване на сектора е сериозен, призна министърът и обясни, че трябва да има стратегия за привличането на повече хора, които да учат и след това да практикуват професията на социалния работник. 

"Това е функция както на политиката, която ние смятаме да предприемем, на възнаграждението, но и функция на българското общество към тези специалисти. Колкото повече показваме негативните примери, толкова повече ще отблъскваме младите хора да ги избират”, категорична е тя.

Министърът Сачева беше категорична, че законът за социалните услуги е в подкрепа на семействата, а не отдалечава децата от от тях. Според нея страховете на хората в това отношение са резултат от масова пропаганда в последните месеци на проблемите, които наши сънародници са имали с чужди социални служби. 

"Българската социална система не отнема деца от семействата, българският социален модел е да се работи със семействата. От тях се извеждат деца само, когато има риск от насилие или риск за живота и здравето им. Дори тогава това не се случва веднага, а се работи дълго с разширеното семейство. Българският модел на социална политика е семейно ориентиран и няма за цел да разрушава семейните връзки и отношения”, увери социалният министър.

Деница Сачева посети днес Дневен център за деца и младежи с увреждания в Стара Загора. Той е с капацитет за 72-ма души, а в него работят 27 специалисти и помощен персонал. В Града на липите се предоставят 38 услуги и предстои разкриването на още шест, уточни ресорният заместник-кмет Иванка Сотирова. В дневния център за деца и младежи с увреждания децата и семействата им получават цялостна подкрепа, защото тук освен социална работа и рехабилитация се предлага и образователна услуга. В него се работи с едно от 6-те деца в света, които имат изключително рядко генетично заболяване. Предоставяните услуги за лицата до 18 години в него са напълно безплатни. Открит е през октомври 1998 година и се намира в кв. „Три чучура-юг”. 

По-късно министър Сачева се включи в публичната дискусия за Закона за социалните услуги, която се провежда в зала „Петко Р. Славейков“ в сградата на общината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com