Одобрено: КЗП ще може да сваля онлайн съдържание, глоби и за доставчици на ел.услуги

6117
Одобрено: КЗП ще може да сваля онлайн съдържание, глоби и за доставчици на ел.услуги
Снимка: iStock

Депутатите одобриха окончателните промени в Закона за защита на потребителите. С промените ресорната комисия да има правомощия да разпорежда сваляне на онлайн съдържание, в случаи на нелоялни практики от страна на електронни търговци.

На доставчик на услуга за онлайн съдържание, който не спази регламента, се налага глоба в размер от 500 до 3000 лв, а на едноличните търговци и юридически лица – имуществена санкция в размер от 1000 до 5000 лв. за всеки отделен случай.

Комисията за защита на потребителите - с повече правомощия

Правителството прие Решение за одобряване на проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите (ЗИД на ЗЗ...

Законодателят определи още при повторно нарушение да се налага глоба в размер от 1000 до 6000 лв. и съответно имуществена санкция в размер от 2000 лв. до 10 000 лв.

Измененията ще позволят да се даде възможност Комисията за защита на потребителите да може да установява, че на територията на повече от две държави е извършено нарушение, свързано с нелоялни практики и подвеждаща информация.

Комисията ще има право да сваля онлайн съдържание, когато санкциониран търговец продължи да подвежда с невярна информация и когато извършва нелоялна конкуренция.

Уточняваме, че става въпрос за директната търговия през интернет. Решението ще се публикува на интернет страницата на Комисията в деня на издаването му и моментално се уведомява по реда, търговецът, който е отговорен за нарушението.

Вече ще имате две седмици за отказ при вземане на бърз кредит под 400 лева

Без никакви дебати, Народното събрание прие промяна на второ четене в Закона за защита на потребителите, която се отнася до отпускането...

Ако до три дни от уведомяването търговецът не се съобрази с взетото решение, председателят на КЗП издава заповед, с на доставчиците на хостинг услуги да премахнат, блокират или ограничат достъпа до онлайн интерфейса на нарушителя.

Освен това, доставчиците на хостинг услуги имат задължение да изпълнят заповедта също в срок до три дни от уведомяването им.

В случай, че предприетите от КЗП действия не са преустановили нарушението, председателят на Комисията издава заповед, с която разпорежда на регистраторите на домейни да заличат пълното име на домейна на търговеца, отговорен за нарушението.

Също така, ще бъде определен орган, който да изпълнява функциите на единна служба за връзка и да координира дейността на компетентните органи по смисъла на регламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com