ЕК: България е уязвима към прекъсвания на газовите доставки

4276
ЕК: България е уязвима към прекъсвания на газовите доставки

Европейската комисия (ЕК) разкритикува българския енергиен сектор на България в първия си годишен доклад за състоянието на т.нар. Енергиен съюз. Комисията пое ангажимент да докладва за изпълнението на този приоритет, за да се намали зависимостта на европейските държави от енергийни суровини.

България остава „уязвима“ от нови прекъсвания доставките на газ, пише в документа. Вносът на природен газ и ядрено гориво в България идва изцяло от Русия, а алтернативите като централи за втечнен газ или хранилища са ограничени, припомня Еврокомисията.

НЕК плаща на производителите, но не в пълен размер

В момента НЕК се разплаща с всички производители, но не може да си позволи да се разплати в пълния размер на сумите, които дължи. Това ...

Строежът на ключови инфраструктурни проекти, които биха модернизирали газопреносната мрежа и подсилили газовите връзки със съседните Гърция, Румъния, Сърбия и Турция, се бавят заради „регулаторни и финансови трудности“, отбелязва Брюксел.

Въпреки едни от най-ниските цени на тока за домакинствата в Европа, България се определя като най-уязвимата членка в Съюза по отношение на т.нар. „енергийна бедност“. Това означава, че голяма част от населението е изложено на риск от бедност и не може да поддържа жилищата си достатъчно топли. На правителството се препоръчват мерки за намаляване на енергийната бедност и схеми за подпомагане социално уязвимите потребители.

Какво пише в доклада на ЕК за енергийния сектор у нас прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика