Горанов се опита да омаловажи темата с източеното ДДС

2734
Горанов се опита да омаловажи темата с източеното ДДС
Снимка: БГНЕС

За да замаже скандала с източените 5,8 млрд. лв. ДДС през последните десетина години, в които почти изцяло ГЕРБ е на власт, финансовият министър Владислав Горанов се опита да омаловажи темата.

"Странно, че на фона на един отговор на НАП до едно юридическо лице с нестопанска цел се повдигна този дебат. Ние в министерството го водим отдавна и сме предприели доста законови промени, свързани с намаляване на възможността нелоялни и некоректни търговци да избягват плащането на ДДС, прехвърляйки собствеността на малоимотни граждани, премахвайки възможността на държавата да си събере приходите", каза Горанов пред журналисти.

Горанов: обеща законови промени за по-адекватно изчисляване на данъците за коли и имоти

Ще се търсят нови законодателни промени в Закона за местните данъци и такси, с които ще се подобри адекватността при събирането на нало...

Той отбеляза, че всяка година се изменяло законодателството, за да се предотврати прехвърлянето на дългове на малоимотни и безимотни граждани: "Първите промени в третото правителство на Борисов в Данъчния процесуален кодекс и Закона за ДДС бяха именно в този смисъл. Сега имаме значително разширяване на солидарната отговорност на търговци, управители. Имаме ангажимент преди вписване да се извършва проверка от страна на НАП."

За предишните години, в които той и партията му са на власт, не стана дума. Нито защо толкова късно бяха предприети тези законови промени.

Попитан дали ще има добавки към пенсиите за Великден, министър Горанов поясни, че е необходимо време за анализ на текущото състояние на бюджета. Във връзка с изказване на министър Бисер Петков, че ако има такива добавки, те ще се около 40 лв. Горанов заяви, че това не е работа на министър Петков. "Той по-скоро е цитирал какво е било предишния път, когато са раздавани."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика