X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Обяснението на частните фондове - защо НОИ бърка в сметките за втора пенсия?

1476
Обяснението на частните фондове - защо НОИ бърка в сметките за втора пенсия?
Снимка: iStock/Guliver
Пенсонните фондове излязоха със специална позиция по проблемите с втората пенсия. Те смятат, че НОИ не спазва Кодекса за социално осигуряване и с това създава предпоставки за ощетяване на осигурените българи.

Ето какво и пълния текст на позицията.

"Във връзка с разпространено в медиите становище на НОИ, в което се твърди, че изчислението на пенсията за старост на осигурените лица, родени след 1959 г., които се осигуряват и в универсален пенсионен фонд и прилагания коефициент на редукция са съобразно нормите на Кодекса за социално осигуряване, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване изразява следната позиция.

Какво регламентира законът?

Кодекс за социално осигуряване, Чл. 70.

(10) Осигурителният доход, от който се изчислява индивидуалният коефициент на лице, родено след 31 декември 1959 г., се намалява, както следва:

1. при изчисляването на индивидуалния коефициент по ал. 4 осигурителният доход за месеците, през които лицето е осигурявано в универсален пенсионен фонд, се намалява с дохода, определен въз основа на коефициент, представляващ среднопретеглено съотношение за тези месеци между размерите на осигурителните вноски за универсален пенсионен фонд и за фонд "Пенсии" за трета категория труд, за лицата, родени преди 1 януари 1960 г., по ред, определен с акт на Министерския съвет;

2. (изм. – ДВ, бр. 102 от 2018 г., в сила от 1.01.2019 г.) при изчисляването на индивидуалния коефициент по ал. 8, осигурителният доход за всеки месец, през който лицето е осигурявано в универсален пенсионен фонд, се намалява с дохода, определен въз основа на съотношението за съответния месец между размера на осигурителната вноска за универсалния пенсионен фонд и размера на вноската за фонд "Пенсии" за трета категория труд, за лицата, родени преди 1 януари 1960 г.“.

 

Какво прави НОИ?

 

1. Родени преди 1960 г. (19.8% вноска в НОИ).

ИК= ОД/СОД изчислява се по месечно от 2000 г.

П=ИК*СОД (за посл.12 мес.)*(тр.стаж*1.2 )/100

2. Родени след 1960 г. (14.8% вноска в НОИ).

ИК=(ОД(2000-2001)+ОД(от 2002)*(1-ВУПФ/ВФП))/СОД изчислява се по месечно от 2000 г.

Сачева: Обсъжда се равен процент увеличение за всички пенсии

Обсъжда се вариант всички пенсии да бъдат увеличени с еднакъв процент, а хората с най-ниски пенсии да бъдат подпомагани допълнително с ...

П=ИК*СОД(за посл.12 мес.)*(тр.стаж*1.2 )/100

ИК – индивидуален коефициент

ОД – осигурителен доход на лицето

СОД – среден осигурителен доход

ВУПФ – размер на вноската в УПФ

Деница Сачева: Няма да пипаме Сребърния фонд, предвидили сме средства за индексация на пенсиите

Все още не сме обсъдили окончателния вариант, по който ще станат индексациите на пенсиите, но сме ги разчели и те са предвидени като па...

ВФП – размер на вноската във фонд „Пенсии“ за лицата работещи при условията на трета категория труд за лица, родени преди 01.01.1960 г. за пореден месец с осигуряване

П – пенсията, която плаща 1-ви стълб

Тр. стаж – целият трудов стаж на лицето до годината на неговото пенсиониране

(1-ВУПФ/ВФП) - Коефициент, с който се коригира осигурителният доход на лицата, осигурени в УПФ и за първите пенсионери е приблизително равен на 0,8, което означава, че пенсията се намалява с около 20%.

 

Бивш социален министър: Има две Българии – едната е на премиера, а останалата – на 7 млн. българи

Помощта за пенсионерите не върви по правилния начин, смята бившият социален министър на България Иван Нейков. "Това са все още приказки...

Несъответствия със закона:

1. При изчислението на ИК, месечният осигурителен доход на хората с УПФ, се намалява и за месеците, в които осигурените нямат вноска в УПФ, което противоречи на КСО. Като резултат ИК се намалява повече отколкото е предвидил закона, а това води и до по-голямо намаление на пенсията от НОИ.

2. Доколкото математиката във формулите на НОИ не е от сложен вид е очевидно, че ИК на хората с УПФ е с по-ниска стойност от по-възрастните, които нямат УПФ. Видно от формулата за изчисление на пенсията от НОИ е, че този по-нисък ИК се прилага към целия осигурителен стаж на лицето, а не само към този, който е след 2002 год. Това също влиза в противоречие с КСО и ощетява всички хора, които се осигуряват във 2-ри стълб.

3. При изчисляването на ИК за периода 2009 – 2015 г. не се отчита вноската от Държавата, която е в размер на 12% и това допълнително намалява размера на пенсията.

Оставяме на осигурените лица в България сами да преценят дали НОИ прилага нормите на КСО, при намаляване на пенсиите на тези, които отказват да си прехвърлят партидите от УПФ в 1-ви стълб. Също така, призоваваме представителите на медиите, да потърсят отговор и на въпроса, кой е авторът на тази свободна интерпретация на КСО, прилагането на която в този вид вече доведе до ощетяването на хиляди граждани, които под заплахата от намаляване на пенсията им от НОИ, повече отколокото изисква закона, си прехвълиха партидите от УПФ и по този начин бяха ощетени. Продължаването на тази практика ще доведе до ощетяването на много повече хора, затова призоваме отговорните лица в НОИ, час по-скоро да прекратят прилагането на тази практика, за което не си изисква промяна на КСО, а само неговото спазване."

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

КЪСМЕТЧЕ за 25 октомври според зодията
КЪСМЕТЧЕ за 25 октомври според зодията

Овен Голяма и неочаквана изненада ще накара сърцето ви да трепне. Телец Нова връзка и нов късмет - ще научите вече какво е истинската любов Близнаци Забавления...