Лидия Шулева: Хората, осигурявали се на най-ниски нива, трябва да си преместят вноските в НОИ, за да получат поне минимална пенсия

14645
Лидия Шулева: Хората, осигурявали се на най-ниски нива, трябва да си преместят вноските в НОИ, за да получат поне минимална пенсия

Бившият социален министър Лидия Шулева коментира проблемът с втория стълб на осигуряване и предстоящата индексация на пенсиите. Според нея моментът е изключително важен за първата кохорта от пенсионери, родени след 1959 г.

Тъй като факторите, които влияят на парите във втория стълб са прекалено много. Капиталовите схеми се правят за дълъг период – обикновено 40 г., колкото е трудовия стаж. Когато се е правила схемата през 2000 г. – са определили 20 г., но в тези години имаше 2 кризи и това се отразява. Не може да се компенсира изоставането, започна анализът си Шулева.

Финансист: Системата за втора пенсия е провал

Системата за втора пенсия, за която се осигуряват всички, родени след края на 1959 г. български граждани, е провал. Това се твърди в до...

"Моментът е ключов и трябва да се вземат решения как ще се формират пенсиите на първата кохорта от пенсионери, родени след 1959 г. Има едно обсъждано решение - да им бъдат намалени пенсиите с 20%, което категорично е несправедливо по три причини: ощетяват ги за времето, половината от което са внасяли пълна вноска. Второ - пенсията от НОИ се формира 33% от държавата. Когато се изчислява процента, субсидията на държавата се маха и те отново се ощетяват. И трето - изчисляват се 5%, които доплаща държавата. Комулативно това намаление на пенсията от първия стълб трябва да бъде не 20, а около 5-6 %, което автоматически води до по-голяма пенсия за повечето хора, но не и за тези на минимална пенсия.", подчерта Шулева.

"Проблемът с минималните пенсии е голям: "Те винаги са субсидирани - с 40-42% от осигурителния доход – да кажем минималната заплата. Всъщност субсидиите винаги са били 50 – 54% т.е.тези пенсии, освен онези 33% , са субсидирани допълнително – дава им се – 50 – 54, 60% дори субсидиране от държавата. При втория стълб, когато няма откъде да се вземат тези пари, ще се получи за първата кохорта по-ниски пенсии", категорична беше тя.

"Хората, които са се осигурявали на най-ниски нива трябва да отидат и да си преместят вноските в първия стълб за да получат поне една минимална пенсия. Няма откъде да дойдат парите", обясни тя.

От 2000г., когато са правени тези прогнози, нещата се промениха и не трябва да се постолира нещо от тогава и днес. Хората трябва да могат да изчислят двете пенсии и , ако е по-ниска от минималната в страната, да се прехвърлят. Пак казвам , ако се запазят тези неща, има възможност, ако се намали този коефициент – пенсията да падне под 250.", обясни своите изчисления и препоръки Шулева - особено в момент, когато се говори за увеличаване на минималната пенсия.

Коронавирусът погълна част от парите за втора пенсия

Над 430 млн. лв. от парите за втора пенсия в универсалните пенсионни фондове са изядени от срива на борсите през март заради пандемията...

В момента това, което се случва – повдигат се минималните пенсии, но средните? Докато минималните се стремим да са над 40% от осигурителния доход – средните са 30% от осигурителния доход. Това смакаване на пенсиите е изключително голям проблем и трябва да се обърне внимание на този въпрос.", посочи друг проблем в пенсионната система Шулева.

За детските надбавки и идеята да падне подоходния критерий коментарът на бившия социален министър беше следния: "Когато детските надбавки се даваха за всички имаше високодоходни родители, на които не им се занимаваше и не се възползваха. Но за нискодоходните - това е от решаващо значение. В тази ситуация аз бих подкрепила нискодоходните семейства. Нещата вече са такива, че дори средните заплати не са достатъчни за една издръжка, праговете отиват все в нискодоходните семейства. Тези детски надбавки имат огромно значение за хората с ниски и дори със средни доходи дори."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com